El Sindicat

Main image

Multimèdia Gallery 

És un dels edificis de Benigembla que més crida l'atenció, es tracta del centre social de l'antiga cooperativa agrícola. D'estil neoclàssic, integra elements del rococó i del barroc francès. Fou dissenyat per l'arquitecte Adelí Moll, nat al propi poble, i construït a inicis del segle XX. 

Una de les característiques de la guerra civil quant a economia fou col·lectivitzar tots els sectors, inclosa l'agricultura. Foren aquestes col·lectivitats dependents dels sindicats junt amb les cooperatives les que portaven endavant la vida econòmica en cada poble. Després de la crisi de les vinyes de la dècada dels trenta del segle XX, la zona de la Marina Alta sofrí una transformació agrícola total passant de ser zona d'agricultura de secà a agricultura de regadiu amb la taronja com a cultiu principal. És en aquest context quan El Sindicat com a cooperativa agrícola te el seu màxim us.

L'edifici pertanyerà als socis de la cooperativa agrícola Sant Francesc Xavier, fins al 2005 quan l'Ajuntament de Benigembla comprarà el local amb la intenció de restaurar-lo. Al 2010 s'inicien les obres de rehabilitació i ampliació. Actualment alberga el centre sociocultural i en ell es realitzen diverses festivitats com la de Sant Antoni al mes de gener.

Més informació

Una altra informació

Vols conéixer Benigembla en tots els sentits? Entra i descobreix la nostra ruta sensorial.
https://www.vadesentits.com/benigembla