Multimèdia Gallery 

El llavador és el lloc on els habitants del poble baixaven a llavar la roba de manera tradicional. La bassa de forma rectangular i amb lloses inclinades als dos costats més llargs, es construïa al costat d'una font d'aigua i es cobria amb un porxo per tal de tindre ombra a l'estiu.

Allí, on es reunien les dones per a netejar llençols, mantes, tovalloles i roba era un espai on "xafardejar" i comentar els afers del poble. La paraula "xafardejar" deriva de la frase "fer safareig" o "safarejar" i alhora de la paraula "safareig" una paraula d'origen àrab (ṣahrîǧ =bassal) per a indicar el lloc on s'havia de llavar la roba. 

Al llavador hi havien una sèrie de normes no escrites que totes respectaven per igual i així aconseguien un bon funcionament de la instal·lació: les dones es repartien a dues vessants de la bassa. A una banda les dones que estaven utilitzant sabó i lleixius i a l'altra les que repassaven la roba. D'aquesta manera i a través de conductes diferents, l'aigua dels lleixius no es mesclava amb la neta.

El de Benigembla té la curiositat d'estar molt avall del poble, a l'altura del riu, això és habitual en pobles que estan en altura respecte al llit o l'afluència d'aigua, per tal de facilitar la construcció i no haver de fer grans inversions d'enginyeria per a pujar l'aigua a dalt del poble.

Més informació
Una altra informació

Vols conéixer Benigembla en tots els sentits? Entra i descobreix la nostra ruta sensorial.
https://www.vadesentits.com/benigembla