Rellotge de Sol

Main image

Multimèdia Gallery 

Com i que és un rellotge solar? Si fixem la vista en la façana principal de l'església de Benigembla, podrem observar-ne un de ben bonic. 

Els rellotges solars foren una de les primeres ferramentes dels astrònoms per a mesurar el pas del temps. Però fou amb l'arribada del cristianisme i la construcció d'esglésies arreu dels pobles de la comarca, quan comença la seua generalització. Així, seran els mateixos clergues els que controlaran el ritme de les hores; el so de les campanes acompanyat sempre per l'ombra del gnòmon sobre la façana marcaran les hores del dia. La frase inscrita de l'any 1994 diu: "Alabat siga Déu totes les hores del dia'.

Aquest rellotge de Sol té un funcionament aparentment simple: un bastó, anomenat gnòmon, projecta la seva ombra sobre una superfície marcada amb unitats de temps. A mesura que la Terra es mou sobre el seu eix, l'ombra del bastó va marcant l'hora solar.

 

Però per tal d'arribar al coneixement i posada en funcionament d'aquest rellotge seran necessàries algunes nocions d'orientació.


Més informació

Una altra informació

Vols conéixer Benigembla en tots els sentits? Entra i descobreix la nostra ruta sensorial.
https://www.vadesentits.com/benigembla