Multimèdia Gallery 

Els riuraus són edificis que des de finals del segle XVIII marcaren els paisatges de la Marina Alta rural. Són edificis emblemàtics i únics al món. L'estructura que els conforma està dissenyada específicament per a poder assecar el raïm i convertir-lo en pansa. D'ahí que aquestes estructures conten amb un espai amb porxo obert per la part longitudinal mitjançant 3, 4, 5 o més arcs.

El cas de Benigembla és significatiu, és el poble de la comarca que més restes de riuraus conserva a dins del casc urbà. Els xicotets fragments d'arcs que queden dels riuraus són abundants, però per la seua conservació i característiques destaca un dels conjunts compost per la font del poble i dos riuraus.

 

En un d'aquest riuraus podem veure una Estufa de pansa, una cambra d'assecatge que va semiindustrialitzar el procés de l'assecat per reduir el temps de producció i per tant millorar el renidment de la venda del producte. Encara podem veure el forn de corfa d'ametlla. Es tracta d'una habitació amb una boca de forn semisoterrat on tiraven corfa d'ametlla per fer la combustió, el fum que s'originava era transportat, a través d'unes tuberies grosses de ferro, a una altra sala tancada per portes corredisses i amb rails per facilitar l'entrada dels canyissos amb carretons, allí era on s'assecava el raïm.

Més informació
Una altra informació

Vols conéixer Benigembla en tots els sentits? Entra i descobreix la nostra ruta sensorial.
https://www.vadesentits.com/benigembla