Ermita del Pare Pere

Main image

Multimèdia Gallery 

La construcció de l'ermita data del segle XX i es troba al costat de la caseta del *Pare Pere (barraca voltada) exemple d'arquitectura rural del segle XVII. L'interior de l'ermita alberga escenes (en imatges de ceràmica) de la vida i obra de Fra Pedro Esteve.


FRA PEDRO ESTEVE EL PARE PERE


Nascut a Dénia (1583-1658), en una casa del carrer Loreto on hi ha una placa que ho testifica, a ell se li atribueix l'inici de les festes patronals de la “Santíssima *Sang”. Segons compten, l'any1633 els veïns de Dénia patien la malaltia del còlera. Fra Pedro Esteve va fer traure, en processó, la imatge de la “Santíssima *Sang” i, després de beneir uns pans, li'ls va donar a menjar als malalts i aquests, segons compte la tradició, van sanar. És considerat un religiós al qual se li té molta devoció a Dénia i en altres pobles de la comarca. El Pare Pere passava molt de temps dedicat al retir, a l'oració i a la meditació, homenatge a això va ser la construcció de l'ermita que porta el seu nom. Compte la tradició constant dels *dianenses, mai desmentida, que Fra Pedro Esteve va utilitzar la caseta per a aixoplugar-se durant un temps. La caseta és una barraca voltada construïda de pedra, tan xicoteta, que fa incòmode el seu accés. 


Alguns estudis recents, realitzats per historiadors locals, testifiquen que aquesta construcció es va realitzar a manera d'aljub amb la finalitat de recol·lectar aigües pluvials procedents de les torrenteres del *Montgó, en el S.XVII. El més cert de la tradició és que el franciscà va utilitzar aquest habitacle per a protegir-se de situacions climàtiques adverses, ja que, el més probable, és que la seua construcció fora anterior a l'ocupació per Fra Pedro Esteve.

Més informació

Horari