Riuraus

Main image

Multimèdia Gallery 

El riurau és una arquitectura emblemàtica d'aquestes comarques i única al món. La construcció servia per a resguardarels canyissos amb les panses durant el procés d'assecament, però el més valuós és el procés col·lectiu que feia -i es continua fent- tot el poble , l'anomenada 'Escaldà'. L'any 2018 va aconseguir ser declarada Bé d'Interés Cultural del Patrimoni Immaterial Valencià.

L'escaldà consisteix a posar, per uns segons, el moscatell en aigua bullint junt amb altres ingredients, únics a cada familia pansera. A base de lleixiu casolà i herbes diverses (botja rossa, jolivarda, timonet, etc.) li botaven foc al fornet d'escaldar i quan la caldera ja estava bullint començava el procçes, per uns segons les raspes de raïm s'hi introduïen i es treien de l'aigua per ser escampats als canyissos. Una vegada assecat el reïm, es tallava i s'embalava en caixes de fusta embolcallades amb paperines de seda, decorades a mà anomenades camisetes, per començar un llarg viatge des del Port de Dénia fins a Anglaterra, on la pansa seria degustada junt al té de les 5 PM.

La feina més delicada de tallar i encaixar, normalment, s'encarregaven les dones, qui junt al treball cantaven per amenitzar les hores, és el que s'han anomenat cançons d'estisarar raïm.

Més informació

Una altra informació

Vols conéixer Llíber en tots els sentits? Entra i descobreix la nostra ruta sensorial.
https://www.vadesentits.com/lliber