Multimèdia Gallery 

La construcció servia per a resguardar els cañizos amb les panses durant el procés d'assecament, però el mes valuós és el procés previ col·lectiu que feia i continua fent tot el poble, l'anomenada "Escaldà". L'any 2018 va ser declarada Bé d'Interés Cultural del Patrimoni Immaterial Valencià.

La escaldàconsisteix a posar, per uns segons, el moscatell en aigua bullint juntament amb altres ingredients, únics a cada família pansera. A base de lleixiu casolà i herbes vàries (escombreta marró, olivarda, timó, etc.) li calaven foc al forn d'escaldar i quan la caldera ja estava bullint començava el procés, per uns segons els raïms s'introduïen i es treien de l'aigua per a ser escampats en els cañizos.

Una vegada assecada la pansa, es tallava i s'empaquetava en caixes de fusta embolicades amb paperines de seda, decorades a mà anomenades samarretes, per a començar un llarg viatge des del Port de Dénia fins a Anglaterra, on la pansa seria degustada com una delicadesa al costat del te de les 5 PM.

El treball més delicat de tallar i encaixar, normalment, s'encarregaven les dones, els qui al costat del treball cantaven per a amenitzar les hores, en el que han denominat cançons de tallar raïm.

Més informació
Una altra informació

Vols conéixer Llíber en tots els sentits? Entra i descobreix la nostra ruta sensorial.
https://www.vadesentits.com/lliber