Galeria Multimèdia

El llavador és sempre un lloc emblemàtic als pobles de la Marina Alta, en ells queda guardada part de la història de les dones. I és que eren precisament aquestes les que passaven hores llavant llençols, mantes, tovalloles i roba. Ací baixaven, es reunien, conversaven, xafardejaven del dia a dia, de tot allò que ocorria al seu poble i als municipis veïns. En aquells temps era una feina molt dura, no es tractava tan sols de llavar la roba de fills i marits quan tornaven de llargues jornades treballant el camp, sinó que prèviament s'havia de preparar el sabó, una recepta tradicional de sabó de pedra fet a base d'oli.

A pesar que avui en dia han quedat en desús, davant les comoditats de les noves tecnologies, la majoria d'ells continuen en peu i segueix corrent l'aigua. Formats per una bassa de forma rectangular i amb lloses inclinades als dos costats més llargs, s'havia de construir al costat d'una font d'aigua i en la majoria dels casos es cobria amb un porxo per tal de tindre ombra a l'estiu.

El llavador vell de Murla està ubicat just al costat del mur sud del castell del Pop. La font que el nodreix (La Font del Poble) està més separada que de costum, a uns 100 m, pel que per tal que l'aigua arribés s'hagueren de canalitzar les aigües de la font per baix les cases. Avui en dia encara preval aquesta canalització. Així, si parem atenció i seguim el soroll de l'aigua podrem descobrir preciosos racons entre les cases.

Però aquest llavador no sempre ha estat utilitzat per llavar la roba de casa, de fet quan construïren el "llavador nou" just al costat de la Font del Poble, el vell llavador passà a reservar-se per a la neteja d'utensilis de treball com sacs o estores i així no s'embrutava l'aigua de llavar la roba.


Més informació
Una altra informació

Vols conéixer Murla en tots els sentits? Entra i descobreix la nostra ruta sensorial.
https://www.vadesentits.com/murla