Ermita de la Mare de Déu Negreta

Main image

Multimèdia Gallery 

L'Ermita de la Verge negreta, coneguda també com a 'Ermita de la Mare de Déu Negreta', fou construïda a l'últim terç del segle XX, al 1965, i es troba situada a la barriada de La Cometa, nucli de població situat a uns 500 metres al nord del nucli urbà de Senija. La seua construcció fou al mateix temps que el nou barri.

Però l'origen de la devoció a la Mare de Déu Negreta en aquesta població és de ben curiós ja que ens trasllada al nord d'Àfrica en el context de les migracions de gran part de la població de la marina que anaven allà a treballar temporalment per tal de traure's un sou que complementara els ingressos cada vegada més escassos del treball del raïm. Concretament en 1935, després d'un d'aquests viatges a l'Alger, Catalina Argudo Martí veïna del poble portà amb ella un reliquiari de la Verge d'Àfrica i la gent del poble decidí construir un altar en el seu honor i conseqüentment començaren a celebrar festes al voltant de la seua imatge. 

Aquestes continuen celebrant-se tots els anys el primer diumenge d'agost, pel matí la gent del poble en processó baixen la imatge de la verge fins a l'Església de Santa Caterina, situada dins del nucli poblacional de Senija, on celebren una missa en el seu honor. A poqueta nit tornen de nou la imatge a la seua ermita, i com és costum en moltes poblacions de la Marina Alta en celebracions d'aquest caire, es reparteixen dolços i beguda a totes les persones participants.

Pel que fa a l'edifici, la planta és de nau rectangular, amb 8,64m per 5,60m, dos finestres altes i una zona elevada per un escaló. És un edifici senzill tant si s'observa per fora com al seu interior. El sòl està realitzat en rajoles de ceràmica i el sostre és llis. L'altar exempt s'eleva sobre una grada, en la paret es troba la imatge de la Mare de Déu Negreta en un reliquiari daurat neogòtic.


Més informació

Una altra informació

Vols conéixer Senija en tots els sentits? Entra i descobreix la nostra ruta sensorial.
https://www.vadesentits.com/senija