Una mica d'història sobre Villena

Main image

Multimèdia Gallery 

La ciutat de Villena, amb una població próxima als 34.500 habitants, és capital de la comarca de l´Alt Vinalopó i es localitza al nord-oest de la provincia d´Alacant, en un singular encreuament de camins entre les comunitats valenciana, manxega i murciana. Aquest fet ha condicionat molts aspectes de la població local, com la parla, la gastronomia o l´economia.

Els vestigis humans més antics es remunten al Paleolític Mitja, 50.000 anys d´antiguitat aproximadament, trobats en la Cova del “Cochino en la Serra del Morrón”. Si bé, per a la prehistòria villenense, destaca en gran manera el període de l´Edat del Bronze, encapçalada pel cèlebre jaciment de “Cabezo Redondo”, model urbà i social dels seus temps, al qual segurament pertanyen al conjunt arqueològic de major valor local: el Tresor de Villena.


Quant a l´origen de l´actual ciutat, cal situar-la ja en l´época de domini musulmà. Moment en què s´erigeixen els castells de “Atalaya i Salvatierra”. La ciutat va ser conquistada per les tropes del Rei Jaume I en 1240, passant incialment a domini aragonés i finalment recalant a Castella. La vila va anar guanyant en títols concedits a Villena i els seus ciutadans destacant a famílies castellanes que van regir la vila com els “Manuel”, en els segles XIII i XIV, o els “Pacheco”, ja en el segle XV.