Galeria Multimèdia

Les Romeries al Castell d'Atzeneta són dues de les festivitats més importants i que desperten més devoció per a la gent d'Atzeneta.

CASTELL D'HIVERN


La Festa del Castell d’Hivern és una de les festivitats tradicionals més importants per a la gent d’Atzeneta. Se celebra el darrer dissabte del mes de gener, Iels romeus van en processó des de l’església parroquial fins a l’ermita del Castell, en honor a sant Fabià i sant Sebastià.


El diumenge al matí comença la festa del Castell d’Hivern, amb els romers eixint de l’església parroquial, després dels tradicionals cants litúrgics Exsurge Domine, O Vere Deus i lletanies dels Sants. Aquesta processó recorre 4 km i passa per l’ermita del Loreto per continuar pel camí del Castell que ens porta en pujada progressiva fins a l’ermita del Castell.


A les 12 del migdia té lloc l’ofici de la missa solemne i al finalitzar al finalitzar no falta el bureo; després els clavaris ofereixen vi i moscatell.


A les 16 h es resa el rosari i després comença la tornada del romers en processó fins a l’església parroquial.


CASTELL D'ESTIU


La festa del Castell d’Estiu es celebrava tradicionalment catorze dies després del dilluns de Pasqua, tot i que a partir de l’any 2010 i degut al resultat d'una consulta popular, ata es realitza el dissabte després de la festivitat de Sant Vicent.


Es tracta d’una festa religiosa popular molt arrelada i venerada pel poble d’Atzeneta del Maestrat. Està dedicada a sant Joan, patró de l’ermita del Castell, al que se li prega per demanar pluges o gràcies. I manté una de les costums més ancestrals de la zona que és el repartiment de la típica “fogasseta” entre els assistents any rere any.


Els orígens de la festa estan en la històrica peregrinació del municipi fins a Sant Joan de Penyagolosa per a demanar la pluja. Però més tard el senyor del Castell, Bernat Guimerà, va demanar permís a les autoritats eclesiàstiques per a construir una ermita en el lloc. A partir d'eixe moment, l’any 1516, es va decidir pujar fins a l'ermita del Castell per a fer les rogatives a sant Joan.


A les 10 del matí i després dels resos en l'església parroquial, ix la romeria en direcció a l'ermita del Castell. Pas a pas es camina l'hora de trajecte per a arribar fins al paratge natural municipal del Castell, origen de la població. Allí, després de reposar forces i escoltar la missa de les 12h, es continua amb música de la rondalla i es rep la típica “fogasseta” de pa.


A l’hora del dinar popular sol haver el repartiment de la paella monumental. En la sobretaula, el bureo a càrrec de la rondalla local Soroll del Maestrat i el grup Arrels d’Atzeneta animen la festa fins a l'hora del rés del rosari.


Després, la tornada de la romeria condueix als participants fins al nucli urbà.


Més informació
Data d'inici

25/01/2020

Data finalització

25/01/2020