Galeria Multimèdia

D'Almenara a Conca, un cinturó defensiu va ser construït per l'exèrcit republicà en 1938. Recorre la part que es conserva a la Vall d'Uixó i submergeix-te en la seua història en un paratge natural al costat de la ciutat.

Parlar de la Senda XYZ és parlar d'una part molt valuosa del patrimoni històric de la Vall d'Uixó. Si pensem en aquest municipi de la Plana Baixa, el primer que ens ve al cap són les seues famoses Grutes de Sant Josep, un lloc d'aparença quasi onírica, o els seus jaciments ibero-romans. Però la veritat és que no és l'únic reclam pel qual val la pena visitar-la.

La Senda XYZ s'ha traçat, a través d'una col·laboració entre diverses regidories de la Vall d'Uixó, seguint el traçat de la Línia XYZ, una fortificació lineal que discorria entre Almenara i Conca durant més de 100 quilòmetres. Aquesta construcció es va dur a terme en 1938 per part de l'exèrcit republicà, que va decidir construir-la per a evitar l'avanç de les tropes colpistes.

La Senda XYZ no és un recorregut exigent, sinó còmode, i recorre la Línia XYZ en una successió de trinxeres, refugis antiaeris, parapets i alguns altres tipus de construccions bèl·liques. Reuneix un parell de recorreguts entre Sant Antoni i La Cova que constitueixen un passeig acessible per la seua escassa exigència física i que revelen un patrimoni que portava 80 anys pràcticament oblidat.

T'animes a passejar per la naturalesa seguint la Senda XYZ i descobrint un patrimoni que convida a la reflexió? La Vall d'Uixó t'ofereix, a més, molts atractius amb els quals completar la teua visita.