Torre de Badúm

Main image

Multimèdia Gallery 

Un dels pobles més bonics d'Espanya també va ser testimoni de com els pirates saquejaven els llogarets de la zona. Peníscola, coronada pel seu imponent Castell de Papa Lluna (segle XIV), posseeix altres construccions evocadores d'èpoques passades.

Un complex sistema de vigilància ajudava a protegir el poble dels atacs que provenien de la mar. La Torre Badum, d'origen àrab, és una infraestructura defensiva que va ser utilitzada per avisar els habitants de l'castell de l'arribada de l'enemic mitjançant senyals de fum. Està situada al penya-segat més important de la Serra d'Irta, una alineació muntanyosa paral·lela a la costa de 15km. de longitud, entre penya-segats, cales i esculls marins. Una localització estratègica per protegir el perill provinent de tot el litoral.

La Torre Badum és de forma circular i troncocònica i té onze metres d'alçada. Està construïda per maçoneria de pedra, però la seva principal característica és que no posseeix portes. El seu accés es troba a uns sis metres d'altura, a través d'una finestra que porta fins l'habitacle dels guaites. Això es deu a l'intent de dificultar l'entrada als pirates.

En la seva façana es pot contemplar l'escut del Regne de València amb l'àguila bicèfala dels Àustries, de l'època de Carles I, es tracta d'un afegit posterior durant una de les seves múltiples rehabilitacions.

A aquells que vulguin combinar natura amb cultura, els recomanem acostar-se a admirar la torre, ja que a més d'estar declarada com a Bé d'Interès Cultural (1985), poden observar des del mirador unes meravelloses vistes cap al municipi o començar interessants rutes de senderisme pel parc natural.