Multimèdia Gallery 

Vilafranca té un paisatge molt marcat per l'arquitectura de la pedra seca, tant que ha merescut un museu temàtic que ens acoste a l'artesania i la tradició vinculades amb aquest ofici.
Més informació
Horari

***Debido a la situación actual , se suspenden las visitas guiadas.***
Invierno: De jueves a sábados de 10:00 a 13:30 h. y de 16:00 a 19:00 h. / Domingos, de 10:00 a 13:30 h.
Verano: De martes a sábados, de 11:00 a 14:00 h. y de 17:00 a 20:00 h. / Domingos, de 11:00 a 14:00 h.

El Museu de la Pedra en sec a Villafranca, Castelló, no és més que una conseqüència natural de la importància d'aquest tipus de construcció en l'economia i el paisatge de la localitat.

L'art de la pedra en sec és una autèntica constant a Vilafranca, on el cultiu del terreny va obligar a extraure multitud de roques que després van servir, a través de l'enginy i el treball artesanal dels experts, per a la creació d'una arquitectura pròpia.

En el paisatge d'aquest municipi de l'Alt Maestrat podem trobar tot tipus de construccions realitzades amb aquesta tècnica, de murs a casetes passant pels típics bancals, pous, basses i un llarg etc.

El museu és el primer de les seues característiques a la Comunitat Valenciana, i està situat en un lloc molt especial, l'edifici gòtic de la Llotja de Villafranca, un altre punt d'interés que veure en aquest municipi. Allí han situat les eines que s'utilitzen per a crear aquestes construccions a més de models constructius, maquetes, panells i projeccions que ens ajuden a imaginar com s'aconsegueix dur a terme aquesta tècnica.

Com a complement a la visita al museu, es proposen als visitants tres itineraris on poder contemplar el paisatge transformat per l'art de la pedra en sec, un d'ells dedicat a les construccions vinculades a l'ofici de pastors i ramaders, que és l'itinerari del "Pla del Mosorro"; un altre dedicat a agricultors i Masovers, anomenat itinerari "Les Virtuts" i finalment l'itinerari de "La Parreta", que ens endinsa en el bosc del mateix nom. No deixes passar l'oportunitat de visitar aquest museu si et trobes a la comarca!

#CARACTERÍSTIQUES