Multimèdia Gallery 

Este itinerari porta des d'una de les més altes cimes del territori valencià, el Penyagolosa, fins a la mateixa vora del mar Mediterrani en un recorregut espectacular i esglaiador per valls i riberes de rius que conserven en gran part uns ecosistemes naturals primigenis. Entre la naturalesa desbordant també està present la mà de l'home que ha modelat estos paisatges de les comarques de l'Alcalatén i l'Alt Millars en funció de les seues necessitats de supervivència en un tot global econòmic que tenia en l'agricultura, la ramaderia i l'aprofitament forestal, les seues principals activitats.

És per això que les masies seran el referent humà en este brau paisatge d'interior. La ruta partix d'Atzeneta del Maestrat, emportant-nos fins al nucli urbà més elevat de la Comunitat Valenciana, Vistabella. A continuació recorre en gran manera el massís del Penyagolosa, mostrant part dels seus més rellevants i íntims secrets tant culturals, com el santuari de Sant Joan de Penyagolosa, amb uns dels més famosos pelegrinatges de les muntanyes valencianes; com naturals, amb els boscos frondosos i barrancs com el de la Marca als mateixos peus del colós Penyagolosa, cima que proposem ascendir des del nostre itinerari.
#CARACTERÍSTIQUES
Ruta
De Vistabella del Maestrat a Vila-real, passant per Castell de Villamalefa, Zucaina, Montanejos, Arañuel, Cirat, Torrechiva, Toga, Vallat, Fanzara i Onda.
Mapa
Mapa de la ruta