El rastre dels Borja a Gandia
El rastre dels Borja a Gandia
Encara que Gandia siga coneguda sobretot per les seues grans platges, si entrem pels seus carrers, veurem que aquestes estan plenes d'història, una història molt lligada a una de les famílies més poderoses durant segles: els Borja.
L'edifici que més destaca en la població de Gandia és el Palau Ducal. En el segle XV, Pedro Luis de Borja es converteix en el primer Duc de Gandia, sent aquest palau la seu de la família durant segles.
El Palau Ducal es pot visitar per dins per a admirar les seues nombroses i elegants estades, com la Galeria Daurada, una impressionant obra d'arquitectura barroca valenciana. Un dels seus habitants més famosos va ser Sant Francesc de Borja, patró de Gandia.
Aquesta família també va deixar el seu rastre en la Col·legiata de Santa Maria, església situada en la plaça Major, perquè va ser el Papa Alexandre VI (Rodrigo de Borja), qui li va atorgar la condició de Col·legiata.
De la mateixa manera, els Borja van erigir importants edificis que van dotar a Gandia de major valor. Per exemple, Sant Francesc de Borja va crear la Universitat de Gandia, la primera de l'Orde dels Jesuïtes, i Carlos de Borja i Centellas va fundar el Convent de Sant Roc, actual biblioteca municipal.
Precisament on es troba l'Antiga Universitat de Gandia, en la plaça de l'Escola Pia, trobem cinc escultures en bronze que representen a cinc dels membres més destacats de la família: el Papa Calixt III, el Papa Alexandre VI, Cèsar Borja, Lucrecia Borja i Sant Francesc de Borja.
No obstant això, la seua petjada no acaba ací, és pràcticament innombrable. Per exemple, en el Convent de Santa Clara, pel qual van passar diverses dones Borja, hi ha una rellevant col·lecció pictòrica que va pertànyer a la família.
Si vols fer la Ruta dels Borja al complet i conéixer tot el llegat que van deixar a la Comunitat Valenciana, també hauràs de passar per Canals, Xàtiva, Simat de la Valldigna i València.

