La cordà de Paterna i altres Festes d'Interés Turístic Nacional a la província de València
La cordà de Paterna i altres Festes d'Interés Turístic Nacional a la província de València
Les festes catalogades d’Interés Turístic Nacional atrauen milers de persones cada any, ja que són dates en què l'esperit del poble valencià es reuneix per a celebrar tradicions que es remunten moltes vegades a segles passats. Ací us comentem algunes de les festes més famoses de la província de València.
La cordà de Paterna
Aquesta celebració és una de les més icòniques i va ser declarada Festa d'Interés Turístic Nacional l'any 2017. L'esdeveniment reuneix uns 350 tiradors de coets en un espai tancat anomenat coetòdrom.
Els tiradors cremen vora 70.000 coets, més de 2.000 per minut, i l'espectacle es prolonga durant 25 minuts aproximadament. Mentrestant, a l'interior del coetòdrom, la pólvora genera una atmosfera matisada d'espurnes i colors.
Entre els jocs pirotècnics que utilitzen els tiradors hi ha els coets tipus femelletes, els carretons i els coets borratxos. El coetòdrom se situa al carrer Major. La festa de la cordà de Paterna es presenta com la fi de les Festes Majors de València. Se celebra la matinada de l'últim diumenge del mes d'agost i és una celebració centenària.
Fira i festa de la Verema (Utiel-Requena)
Des de l'última setmana d'agost fins als primers dies de setembre, se celebra la Fira i Festa de la Verema a Utiel-Requena: cinc dies de celebració, amb multitud d'esdeveniments, tallers, música i desfilades. Alguns dels més destacats són la proclamació de la reina i les corts d'honor, la nit del llaurador, l'ofrena de flors i fruits a la Mare de Déu dels Dolors i la crema del monument al vi. Com en tota bona celebració valenciana, la mascletà i els castells de focs artificials no poden faltar a la cita.
L'essència del nom d'aquesta fira i festa recau en la mateixa Fira del Vi de Requena, on els productors de vi donen a conéixer els seus millors vins, i també aprofiten l'oportunitat per a mostrar els seus nous productes.
Danses de Guadassuar
Aquestes danses són una desfilada amb balls tradicionals d'aquesta regió. Els protagonistes de les danses porten vestits tradicionals amb pentinats adornats de flors, mentre els músics fan ressonar els tambors i els instruments. Cada nit, l'escenari de la desfilada canvia de carrer, per la qual cosa els barris s'omplin de llums i adorns, i es viu un espectacle a tot color.
La Dansa de Guadassuar té lloc les nits de la setmana posterior a les festes de la Mare de Déu d'Agost i Sant Roc.
Si t'agrada aquest tipus de desfilades, a la Comunitat Valenciana hi ha més festes amb vestits regionals, com ara les Danses del Rei Moro del municipi d’Agost.
Fira d'Agost de Xàtiva
L'origen d'aquesta fira d'origen medieval data de l'any 1250 per iniciativa del rei Jaume I. Els esdeveniments més interessants de la fira són el mercat medieval i les funcions teatrals i musicals.
Tradicionalment es feia la compravenda d'animals a la fira. Aquesta essència es manté fins ara, raó per la qual un gran nombre de ramaders s’acosta a la fira per a negociar amb els ramaders locals. Hui en dia també hi pots trobar un altre tipus de parades, com ara botigues de productes casolans, de dolços o de venda d'artesania. La Fira comença amb la nit dels albaes, el cant tradicional de València.
Un dels esdeveniments més importants és el Trofeu de Velocitat Fira d’Agost, en què motociclistes competeixen pels carrers de la ciutat. La Fira d'Agost de Xàtiva dura cinc dies, des del 15 fins al 20 d'agost.

