Les festes i celebracions populars imprescindibles d'Alacant
Les festes i celebracions populars imprescindibles d'Alacant
Alacant és sinònim de festa. De llarg a llarg de la província de la Costa Blanca tenen lloc durant tot l'any una sèrie de festejos tradicionals amb les seues característiques úniques i que han aconseguit fama universal.
Des dels arxiconeguts Moros i Cristians d'Alcoi als Bous a la Mar de Dénia, el viatger pot conéixer aquestes destinacions a través del seu folklore i tradicions més arrelades. Una forma de fer turisme molt divertida i enriquidora.
Per a conéixer algunes de les festes imprescindibles a Alacant, el viatger inicia el seu periple a Alcoi. La localitat de la comarca de l'Alcoià pot presumir de celebrar unes festes, els Moros i Cristians d'Alcoi, que estan declarades d'Interés Turístic Internacional des de 1980, i considerades, al costat de les Falles de València com el bressol de quantes se celebren a la Comunitat Valenciana.
Es desenvolupen del 21 al 24 d'abril i reten homenatge als fets històrics que van tindre lloc en la ciutat en 1276, relacionats amb les revoltes dels musulmans que habitaven la zona i que van donar origen al patronatge de Sant Jordi. Una particular forma de celebrar l'arribada de la primavera.
Prop d'Alcoi està Ibi, localitat coneguda per la producció d'indústria joguetera que, cada 28 de desembre, el Dia dels Innocents, celebra els Enfarinats, moment en el qual el poble sota el seu capritxós domini, canvia sorprenentment de ritme. És una festa popular que té com a acte central una peculiar i explosiva batalla campal amb verdures, petards i farina entre dos bàndols satírics que lluiten per fer-se simbòlicament amb el poder polític d'Ibi.
La Fira de Tots Sants
Tampoc cal anar-se’n molt lluny per a seguir la ruta per les festes i celebracions més populars de la província alacantina. En la propera localitat de Cocentaina, en la comarca del Comtat, té lloc l'1 de novembre cada any un dels festejos més antics de tota Espanya. És la Fira de Tots Sants, que data de l'any 1346 per privilegi real concedit per Pedro IV d'Aragó al comte de Cocentaina aleshores, Roger de Lauria. És una concentració lúdica i comercial repleta de llocs d'artesania, menjar i atraccions infantils.
En la capital alacantina sobreixen les Fogueres de Sant Joan. Què dir d'elles. Del 19 al 24 de juny se celebren les festes oficials de la ciutat. Declarades d'Interés Turístic Internacional i Bé d'Interés Cultural Immaterial, més de 200 monuments de cartó pedra s'alcen de llarg a llarg d'Alacant ciutat durant la setmana de festes. Similars a les Falles, les Fogueres cremen amb el foc purificador de la Cremà del dia 24. Però abans hi ha hagut temps de gaudir de molts altres actes com la Plantà, l'Ofrena de Flors, l'Entrada de Bandes, les mascletaes, els focs artificials, la Desfilada Folklòrica...
El Misteri d'Elx
De camí a la comarca del Baix Vinalopó el viatger arriba fins a Elx, on, si la immensitat del Palmerar li ho permet, pot gaudir, a mitjan mes d'agost, del Misteri, una festa litúrgica d'origen medieval que està declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La Basílica de Santa María acull aquesta representació que celebra la festivitat de la Verge de l'Assumpció en forma de drama sacre-líric. Es tracta de l'única obra en el seu gènere que ha sigut representada sense interrupció fins a l'actualitat, els orígens de la qual es remunten a la segona meitat del segle XV.
Posem rumb a la Marina Alta per a conéixer més de prop una de les festes més populars de la Comunitat Valenciana. No és una altra que els Bous a la Mar, la festa patronal de Dénia que se celebra durant la segona setmana de juliol en honor de la Santíssima Sang. Es tracta d'un festeig en el qual els participants tracten que les vaquetes caiguen a l'aigua. Després, són rescatades amb ajuda d'una embarcació per a tornar a terra ferma i que seguisca la festa.

