Recorregut pels museus imprescindibles de València
Recorregut pels museus imprescindibles de València
València és una ciutat que desborda cultura, i mostra d'açò és la gran quantitat d'espais dedicats a l'art i a la història per a mostrar com era València i la seua evolució al llarg del temps.
Els seus museus ens mostren una València canviant, i des de diferents punts de vista: des de la prehistòria en el Centre Cultural de la Beneficència fins a l'actual art modern en l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM). I no solament podem recórrer la ciutat en el temps, també ho podem fer a través de les seues tradicions visitant el Museu Faller, coneixent més de prop als seus artistes més reconeguts com Sorolla o en companyia dels més menuts en l’Espai de Telles del Carme.
A continuació farem un recorregut per alguns d'aquests museus, els imprescindibles per a conéixer un poc més sobre la capital del Túria.
Museu de la Prehistòria
Amb més de 80 anys, el Museu de la Prehistòria es va situar definitivament en 1982 en l'edifici de la Beneficència amb el propòsit de conservar, investigar i difondre el ric patrimoni arqueològic valencià. En 1995 es van obrir al públic les diferents sales dedicades a la Prehistòria en la primera i segona planta de l'edifici.
En la primera planta trobem les sales dedicades al Paleolític, amb les primeres restes humanes fòssils de la Cova del Bolomor o les plaquetes gravades de la Cova del Parpalló. També trobem les sales dedicades al Neolític, on destaca la col·lecció de gots de la Cova de l’Or de Beniarrés, i a l'Edat dels Metalls.
En la segona planta se situen les sales corresponents a la Cultura Ibèrica amb la famosa col·lecció de gots pintats de Sant Miquel de Llíria o els ploms escrits ibèrics, i la sala dedicada al Món Romà, amb algunes de les peces més importants del museu com el mosaic de Font de Mussa o l'Apol·lo de Pinedo.
Museu d'Història de València
Aquest museu es divideix en huit períodes històrics que van des de la fundació de la ciutat en l'època romana fins a l'actualitat: Valentia Edetanorum, Balansiya, València en l'Edat Mitjana, De les Germanies a la Nova Planta, Municipi Borbònic, La ciutat de Vapor, La Modernitat truncada i La València viscuda. L'exposició de cada període es realitza a través de restes arqueològiques, documents, obres d'art, llibres, gravats, mapes, cartells, màquines, vehicles o joguets de cada estadi cronològic. A més destaquen els seus recursos audiovisuals que ajuden al visitant a transportar-se a cada època, analitzant i presentant xicotetes històries, que en el seu conjunt conformen la Història.
Crida l'atenció l'edifici on se situa el museu, que a l'origen va ser un dipòsit d'aigües, el primer de València. Va ser inaugurat el 7 de maig de 2003 i constitueix un exemple d'arquitectura industrial dins del període huitcentista. La rehabilitació del dipòsit va permetre recuperar la gran bellesa de l'edifici.
Museu de Belles Arts
El Museu de Belles Arts se situa al costat del jardí del Túria, en el qual va anar el Col·legi de Sant Pío V, fundat per l'Arquebisbe Juan Tomás de Rocaberti per a formació de sacerdots. Està considerat un dels primers museus de pintura d'Espanya per la importància de les seues col·leccions, sent tot un referent quant a mestres valencians antics.
Destaca internacionalment per la seua col·lecció de taules gòtiques dels segles XIV i XV, a més de per algunes de les seues joies com l'Autoretrat de Velázquez i una Verge amb el Xiquet i donant de Pinturicchio.
Institut Valencià d'Art Modern
L'espai on es troba l’IVAM, el Centre Julio González, es va inaugurar en 1989, sent obra dels arquitectes valencians Emilio Giménez i Carlos Salvadores. L'any 2000 va ser remodelat pel propi Emiliano Giménez i per Julián Esteban. Ocupa una superfície de 18.200 m2 albergant huit galeries destinades a exposicions permanents i temporals. Una d'elles, la Sala de la Muralla, té accés independent i mostra els fonaments de l'antiga muralla medieval de València, construïda en la segona meitat del segle XIV.
Aquest museu té com a objectiu el coneixement, foment i difusió de l'art modern i contemporani. El seu programa d'activitats inclou l'exhibició dels seus fons artístics, l'organització d'exposicions temporals, l'edició de catàlegs i publicacions, així com la celebració de conferències, cursos tallers i concerts relacionats amb les exposicions organitzades i amb altres camps de l'art actual.
Museu de les Ciències
Situat en la Ciutat de les Arts i les Ciències, tot un símbol cultural de València, el Museu de les Ciències Príncep Felipe destaca ja des de l'exterior. És un edifici únic en el món per la seua geometria, estructura, els materials que el conformen i la presència contínua de la naturalesa en ell. És obra de l'arquitecte Santiago Calatrava, inaugurat l'any 2000, i alberga multitud d'activitats i iniciatives relacionades amb l'evolució de la vida i la divulgació científica i tecnològica. El Museu de les Ciències s'ha convertit en un referent de la ciència interactiva. El seu principal objectiu consisteix a fomentar la curiositat i l'esperit crític, intentant sorprendre i divertir al públic a través dels continguts que ofereix entorn del món de la ciència, la tecnologia i el medi ambient.
Compta amb més de 42.000 m2 de superfície, dels quals 26.000 són d'exposicions. L'edifici es distribueix en tres plantes, en la planta baixa es troba el Carrer Menor, on se situen els principals serveis d'atenció al públic així com l'accés a l'Auditori Santiago Grisolía i el Saló Arquerías. El Carrer Menor és de lliure accés al públic i acull diverses exposicions al llarg de l'any. En la primera planta es troben tallers i exposicions de ciència interactiva, on experimentar amb mòduls com “Mediterrani” o “L’Espai dels Xiquets”. En la segona planta se situen l'exposició “El Llegat de la Ciència”, fent un recorregut cronològic de les recerques de tres destacats premis Nobel: Santiago Ramón y Cajal, Severo Ochoa i Jean Dausset. La tercera planta està dedicada als dinosaures, on es realitza un recorregut pel Triàsic, el Juràssic i el Cretaci.
Museu Faller
El Museu Faller està situat des de 1971 en l'antic convent de la casa missió de Sant Vicent de Paül, que va ser acabat en 1831. Per aquest motiu en el seu interior es conserva part d'una estructura de corredors i antigues cel·les. Com el seu nom indica, aquest museu es basa en la festa popular de les falles, que ja se celebrava a mitjan segle XVIII, considerada actualment com a Festa d'Interés Turístic Internacional i des de novembre de 2016 està en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.
Aquest museu mostra un recorregut a través de l'evolució d'aquesta tradicional festivitat, amb una col·lecció de “ninots indultats” des de 1934 i infantils des de 1963. A més inclou cartells anunciadors guanyadors i finalistes de Falles des de 1929, quadres que retraten a les Falleres Majors de València des de 1995 i una col·lecció d'insígnies històriques de les comissions falleres de València.




