Ruta pels antics oficis de l'interior de Castelló
Ruta pels antics oficis de l'interior de Castelló
La Comunitat Valenciana té una riquesa artística que les famílies han aprés i transmés de generació en generació: l'ofici de les artesanies. Un exemple per a entendre la importància dels antics oficis és el Museu de la Baronia, situat a Ribesalbes, on a més d'antigues fotografies hi ha mostres d'aquestes obres que atorguen un valor afegit al llegat de l'artesania castellonenca.
En visitar l'interior de Castelló, tindràs la sensació d'estar en contacte amb un altre temps gràcies als carrerons empedrats, les esglésies construïdes fa segles i el seu llegat artesà. A continuació, et mostrarem alguns dels antics oficis de l'interior de Castelló.
Terrisseria
Aquest és un dels oficis més tradicionals. La terrisseria té la missió de crear, amb fang i ceràmica, obres realment significatives. Aquestes creacions es poden utilitzar per a decorar cases o bé com a vaixelles per a servir exquisits plats de gastronomia local. A poblacions com Segorbe, Traiguera o l'Alcora, hi ha artesans que tenen plànols amb els secrets millor guardats per a crear models únics.
Artesania tèxtil
Aquest ofici és un dels més antics en la província de Castelló. La seua activitat dins del poble espanyol es remunta a la mateixa Edat Mitjana, quan es treballava directament amb la llana esquilada de les ovelles. Les comarques del Maestrat i dels Ports són les que més van exercir aquesta activitat en el seu moment. Actualment, la producció no se centra només en l'elaboració de vestits, sinó també en l'elaboració de mantes, estores i muntures, entre altres productes. Es té constància que a la regió de Morella es fan peces i productes amb dissenys que respecten l'antiga tradició de l'Edat Mitjana.
Calçat
En el cas de les espardenyes i sabatilles, aquestes se solen fabricar en major demanda a la Mata de Morella. En aquest ofici, s’elaboren productes que utilitzen sovint les persones dedicades al camp. D’aquesta manera, es manté una tradició que també es reflecteix en les generacions actuals. Les més tradicionals s’elaboren amb fibres d'espart.
Cistellers i esparters
En municipis com Pavías i Villahermosa del Río, l'ofici de crear cistelles amb fibres de fusta o espart és un dels treballs més comercialitzats a la província de Castelló.
Quant a la cadireria, les empreses de mobles acullen molts d’aquests productes per a comercialitzar-los en l’àmbit nacional. Aquest ofici, la integritat del qual es pot perpetuar de generació en generació, produeix peces d'un gran valor històric.
Picapedrers
Gràcies a aquest ofici que s'exerceix en diversos punts de la província, l'elegància de l'arquitectura històrica es manté en el temps. L’art de tallar pedra és un ofici que es fa en pedreres per a extraure roques que després es modelen amb tacte per a poder utilitzar-les en la construcció de murs i espais, o bé per a elaborar escultures.
Talladores en fusta
L'altre ofici artesanal, bastant important dins de la cultura provincial castellonenca, es troba en l'art de la fusteria, que es complementa amb l'art de tallar superfícies de fusta. Aquesta és una activitat que els artesans fan amb una dedicació total per a crear tot tipus d'elements decoratius: capçals de llit, prestatgeries, mobles, entre d’altres.
Les regions on aquest art continua oferint un gran impacte a l'economia de la província són Cervera del Maestre, Vilafranca, Sant Joan de Moró, Algimia de Almonacid.

