La festa de la Mare de Déu de la Salut, una tradició valenciana Patrimoni Immaterial de la UNESCO
La festa de la Mare de Déu de la Salut, una tradició valenciana Patrimoni Immaterial de la UNESCO
En el mes de setembre té lloc una de les festes amb més arrelament de la Comunitat Valenciana. Algemesí celebra les seues Festes Majors i amb elles els actes en honor a la “Mare de Déu de la Salut” i la famosa Muixeranga.
Celebració de gran participació popular d'origen medieval (1.247) que es desenvolupa el 7 i el 8 de setembre. Els seus rituals, transmesos de pares a fills, cristal·litzen en una sèrie de manifestacions diferents: expressions orals (teatre), música (63 composicions), danses i representacions amb reminiscències de cultes romans, cristians, musulmans i jueus; cultures que van entreteixir l'essència d'aquesta terra i que es materialitza en la creació dels instruments musicals, en la inspiració de les melodies i en la variada indumentària utilitzada en la festa.
La música de dolçaina i tabal, les composicions orquestrals que acompanyen a les torres humanes de la muixeranga i a les danses de bastonets, pastoretes, carxofa, arquets, llauradores, tornejants, volants i misteris recreen i estimulen la memòria col·lectiva, transmetent missatges comuns i universals de sentiments visuals i sonors de gran plasticitat.
Durant la celebració Algemesí es transforma en un museu viu de la tradició valenciana i mediterrània amb l'entramat social de fe i cultura que comprenen les celebracions litúrgiques, el paisatge sonor de les campanes i l'entorn monumental del segle XVII on es realitzen les desfilades processionals amb la participació de més d'1.400 figurants.
Algemesí és un municipi de la Ribera Alta que es troba a la vora dels rius Xúquer i Magre. El seu territori forma part de l'Albufera, amb la llacuna de Samaruc i a més alberga les instal·lacions del Museu Valencià de la Festa.