Ruta templària en La Setena de Culla o Comunitat d’Herbatge
Ruta templària en La Setena de Culla o Comunitat d’Herbatge
Descobreix el passat templari dels municipis de Castelló que formen part de la Setena de Culla coneguda també com Comunitat d’Herbatge.
Hi ha viatges que marquen un punt d'inflexió perquè et connecten amb la història. És l'exemple de la Setena de Culla, nascuda en 1345 per a defensar els interessos i regular les activitats en els boscos de municipis com Culla, Benassal, Vistabella del Maestrat, Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vilar de Canes i La Torre d'en Besora. Abans, en 1319, després de l'eliminació de l'Ordre del Temple, Culla va passar a les mans de l'Ordre de Montesa, que es va fer càrrec de tots els béns templaris, i va ser triada com a seu de la Tinença. Els municipis de la Setena de Culla van comprar a l'Ordre de Montesa els drets d'explotació dels recursos pecuaris i forestals d'este territori, creant una eficaç organització que hui dia encara pot veure's.
Espais comunals, deveses i bovalars, perfectament delimitats i amollonats i vigilància en les muntanyes van donar com a resultat que la Comunitat d’Herbatge es mantinguera de forma gremial i comunitària durant més de quatre segles. Van ser pioners en legislació ambiental i la seua aportació en els boscos és més que notòria.
Ens anem de ruta templària? El casc històric de Culla va ser declarat Bé d'Interés Cultural en 2004. El recorregut imprescindible: les ruïnes del castell musulmà del segle XIII; construït sobre una fortalesa ibera, el graner del Comendador del segle XIII; antiga presó que es manté intacta i en la qual es conserven les cadenes originals i dibuixos realitzats pels reus en les seues parets, l'antic hospital de segle XVII; que va ser seu de l'obra social fundada per Domingo Serrana i que exposa material escolar i un aula rural de principis del segle XX i l'Església Parroquial; construïda a principis del segle XVII sobre una antiga mesquita àrab.
Segueix la petjada medieval en els municipis de la Comunitat d’Herbatge: la portada de l'arc de la Mola a Benassal, la porta de la muralla a Vistabella del Maestrat, el castell d’Atzeneta, l’Ermitori de la Verge de l’Ortisella a Benafigos, la caseta en pedra seca prop de Vilar de Canes o el Barranc de la Morrera a La Torre d'en Besora.




