Ermita de la Santa Creu

Main image

Multimèdia Gallery 

Visita l'Ermita de la Santa Creu a Chelva i descobreix un temple de gran valor patrimonial a l'antic nucli urbà de la localitat.

Trobaràs l'Ermita de la Santa Creu al barri mudèjar-morisc del Raval. Aquesta ermita va ser anteriorment una mesquita, la Mesquita de Benaeça, i conserva la seua estructura original del segle XIV. És la mesquita més antiga de les dues que es troben a la Comunitat Valenciana i en el segle XVI es va transformar en ermita en afegir un xicotet altar i una espadanya amb campana.

A partir de la Guerra Civil l'abandó de l'ermita es va fer molt més clar; va perdre el seu culte i es va sumir en la ruïna. No obstant això, des dels inicis del segle XXI, per iniciativa dels propis veïns del barri, s'ha anat restaurant i recuperant el temple per a poder ser visitat i usat en activitats culturals.

La façana és àmplia, amb un frontó triangular del qual arranca una barbacana en forma de porxe mitjançant dues columnes de pedra. L'accés a l'ermita es realitza per un arc de mig punt, i l'interior ens ofereix lluminositat i amplitud.

És una planta quadrada amb arcs que divideixen el recinte en tres naus iguals. Encara es pot reconéixer, al fons de l'ermita, el nínxol que era element fonamental dels temples islàmics, orientat cap a la Meca. Una curiositat d'aquesta ermita és que hi ha una antiga tradició que li atribueix a la seua porta propietats curatives miraculoses. El ritu indica que el res d'una novena tocant la porta sanarà qualsevol malaltia.

T'animem a visitar Chelva, una població amb molt d'encant que ens trasllada a l'època medieval en passejar pels seus carrers.