FESTA DE L'ENRAMÀ

Main image

Multimèdia Gallery 

L’Enramada commemora l’arribada de la primavera. Probablement siga la festa més tradicional i arrelada de Chulilla i una de les més importants de la comarca dels Serrans. Se celebra al maig i per Pasqua. Encara que participa tot el poble, els protagonistes verdaders són els majorals i les obreres, xics i xiques d’entre dèsset i vint-i-dos anys, als quals acompanyen les florericas, xiquetes d’entre quatre i huit anys. Entre tots s’encarreguen d’organitzar la festa.

La festa comença el dia de Sant Vicent Ferrer i continua fins al primer cap de setmana de maig, moment en el qual té lloc l’Enramada. Durant eixe període, cada divendres i dissabte a la nit, per diferents carrers del poble es toca la botzina anunciant que la festa ja és pròxima.

Els actes del primer cap de setmana de maig són els següents:

Dissabte:

Enramada (dissabte de matí), els majorals, acompanyats per les colles, van vora riu on tallen llenya de xop. La carreguen en carros i la traginen al poble. Per l’envergadura que tenen, el trajecte i l’entrada al poble és un acte espectacular.

Les Grupas (dissabte de vesprada). Romeria a la Mare de Déu en cavall, que recorre el centre històric. Els participants van empindongats amb els vestits típics locals.

Jotes. En acabar les Grupas, es balla la jota.

Els Mayos són cants en prosa que descriuen amb ironia els fets ocorreguts al llarg de l’any. Este acte té lloc a les dotze de la nit a les portes de l’església.

Diumenge:

El Pollo. En este acte els jóvens del poble competixen entre ells fent torres humanes tractant d’aconseguir productes de la terra que pengen d’una corda que sostenen els majorals. En diferents moments de la festa, els majorals i les obreres oferixen a tot el poble i als visitants una bona degustació de les pastes i vins típics.

L’Enramada és la festa més antiga que es recorda i que ha anat passant de generació en generació. És una festa per als jóvens de la qual fruïx tot el poble. La festa l’organitzen els majorals i les obreres. Els majorals són quatre xics entre els dèsset i els vint-i-dos anys. Les obreres són dos xiques d’eixa mateixa edat i també estan en la festa dos florericas, que són dos xiquetes entre quatre i set anys.

La festa verdaderament comença el dilluns de Sant Vicent Ferrer, i el colofó és el primer cap de setmana de maig. El dia de Sant Vicent es trauen els nous majorals i obreres. A la vesprada, a la plaça de l’església, els majorals nous junt amb els que acaben ballen la jota. A partir d’ací i fins al primer cap de setmana de maig, els divendres i dissabtes a la nit, els majorals i els amics van pel poble tocant les botzines; se situen en punts estratègics (la Peñeta i el Mirador) perquè se senta en tot el poble.

El primer dissabte de mes, de matí, es fa l’entrada de l’Enramada. Entrada de la llenya de xop, tallada pels majorals i amics. L’entrada és molt espectacular ja que es fa amb cavalls, animals indispensables en la festa. El dissabte a la vesprada són les Grupas, romeria a cavall en honor de la Mare de Déu que recorre els carrers més sinuosos del poble. A la nit es canten els Mayos, cant en prosa de tot el que ha ocorregut durant l’any. En acabant, els majorals oferixen a tot el poble i als visitants una degustació de les pastes típiques del poble, acompanyades de vi ranci i mistela.

El diumenge a la vesprada, els qui algun dia seran majorals i els amics dels majorals fan torres humanes, amb l’objectiu d’aconseguir un pernil i un rotllo de pa. És el Pollo, ja que anys arrere es penjava un pollastre, i hi ha innombrables anècdotes sobre la lluita per aconseguir-lo, entre unes colles i altres. Una vegada acabat l’acte, les obreres oferixen reguiño i xocolate.

Els majorals i les obreres tenen un any per davant per a seguir gojant de la festa, ja que s’acaba en Pasqua, quan els majorals i les obreres tenen un paper destacat en les celebracions eucarístiques, que acaben el dia de Sant Vicent Ferrer.

Més informació

Horari

Primer fin de semana de mayo y domingo de Pascua