Galeria Multimèdia

La Cartoixa de Ara Christi és un lloc amb molta història i bellesa que va ser declarat Bé d'Interés Cultural en 1996.

El Puig de Santa Maria té un gran tresor declarat, en 1996, Bé d'Interés Cultural. La Cartoixa de Ara Christi va ser construïda a partir de 1585 per l'arquitecte cartoixà Fra Antonio Ortiz i sota la protecció de la família Roig de València. En la cartoixa es va instal·lar una comunitat de monjos cartoixans dependents de la Cartoixa de Porta-Coeli, de Serra. Durant un temps va estar en funcionament com a edifici religiós i per ell van passar moltes comunitats de frares, monjos i religioses.

En la Cartoixa de Ara Christi trobem diferents dependències, totes elles edificades al voltant d'un gran claustre. Dins d'aquest primer recinte també s'inclouen dos claustres més xicotets i els horts individuals dels cartoixans.

Per a accedir a la cartoixa cal travessar una porta gran i dues xicotetes edificacions, conegudes com a "porteries". Quant a l'organització funcional d'aquest monument, s'observa que obeeix als esquemes peculiars de l'Ordre. Entre les seues diferents dependències trobem l'església, cel·les, un claustre major, dos claustres menors, una sala capitular, el refectori, l'horta i quadres. A més, va comptar amb diverses estructures defensives i diverses torres que li donaven protecció.

Si passegem per aquestes dependències, crida especialment l'atenció l'exquisida decoració de la cúpula de l'església i la capella dels difunts. En conjunt, l'edifici és sobri i crea una atmosfera que convida a la relaxació i a la reflexió.

Actualment es poden realitzar visites guiades per a descobrir els tresors que amaga aquesta joia del Puig de Santa Maria.