Galeria Multimèdia

Conegut com el convent, este edifici històric ha format part de Llutxent durant molt de temps.
Enclavat en la Muntanya Santa, denominada així pel Miracle dels Corporals que va tindre lloc el 1239 durant la Reconquesta, segons narren diverses fonts històriques. Va gaudir de gran transcendència en convertir-se en referent religiós. Actualment també és punt de referència paisatgística i natural per la gran pineda que l’envolta i per la garrofera centenària que té davant.

El convent va ser propietat dels dominics i amb la desamortització de Mendizábal va passar a mans privades. Ara és propietat de la Diputació de València. Construït el 1422 quan Olf dePróxita dóna a la comunitat de religiosos l'església, els terrenys per a construir-lo i la dotació per al seu manteniment al lloc on va ocórrer el Miracle dels Corporals.Va adquirir gran popularitat en convertir-se en universitat amb capacitat per a la formació de religiosos en arts i teologia allà per l'any 1475. En els dos segles posteriors, el monestir arriba a la seua esplendor, convertint-se en seminari per als frares missioners a Amèrica. El cenobi és un complex d'edificacions conjuntes resultant de les ampliacions exigides pel desenvolupament de la vida conventual i cultural del mateix, les quals responen als estils imperants en l'època de la seua construcció.

Durant la Guerra de Successió, un incendi el destrueix quasi tot. La major part del que ara contemplem correspon a la reconstrucció que es va fer en el segle XVIII. El claustre quadrat data del segle XVIII amb cinc arcs de mig punt recolzats en pilastres. Obrin a una galeria amb volta enervada, tancada en la part superior. En l'extrem occidental s'obri la sala capitular. Annexes a este bloc estan les diverses dependències dedicades a l'allotjament dels novicis, sepultures, graners, quadres, celler, patis i altres.

El segle XIX va ser desastrós per al monestir per la desamortització de Mendizábal i el saqueig dels francesos, finalment es va transformar en masia. Després de molts anys d'abandó, ara torna a viure un període d'esplendor gràcies a la diputació, l’ajuntament i altres organismes que intenten convertir-lo en un centre cultural de renom internacional.
Més informació
Horari

- De martes a viernes, de 9:00 a 14:00 h. - Sábado y domingo, de 10:00 a 14:00 h. - Lunes cerrado