Multimèdia Gallery 

Este edifici és un referent històric i cultural de la ciutat, per la seua qualitat arquitectònica i perquè durant molts anys va albergar una de les dos escoles de ceràmica existents a Espanya.

Pionera en la seua especialitat, l'inici de l'Escola de Ceràmica de Manises es remunta a 1896, any en què es crea, per iniciativa de l'enginyer Rafael Valls David, l'Escola de Dibuix, que va ser dirigida per Lluís Sòria, amb classes distintes per a hòmens i dones. Igualment, en la materialització definitiva d'este centre d'ensenyança, fonamental per a la puixant indústria local del moment, va tindre un paper destacat Vicente Vilar David, un altre enginyer, qui al capdavant d'un reduït nombre d'empresaris aconseguix reprendre l'activitat de l'Escola Elemental de Ceràmica en 1914 i també que fóra reconeguda definitivament en 1916 com a centre d'ensenyança oficial de caràcter estatal, amb el nom d'Escola Pràctica de Ceràmica. A partir d'eixe moment este centre ha contribuït decisivament a la formació relacionada amb este sector industrial, proporcionant un bon nombre de professionals no sols a la indústria de Manises sinó també a la radicada en altres zones d'Espanya.

L'edifici està situat en el Passeig Guillem d'Osma, un carrer principal de l'eixample de Manises, la urbanització del qual està estretament relacionada amb la creació de la línia fèrria València-Llíria, ja que en els seus voltants es trobava l'estació de Manises, inaugurada en 1889, i hui en dia l'estació de Metro Manises.

Construït entre 1918 i 1925, l'estat actual de l'edifici correspon a la remodelació duta a terme en 1950 per l'arquitecte Javier Goerlich, quan era director Alfonso Blat. Junt al claustre -que incorpora encertadament en el seu centre un xicotet assortidor contemporani revestit de ceràmica- cal destacar la composició de la fatxada dins de l'estil neoclàssic preeminent en el conjunt.

Mereix una menció especial la placa que, en homenatge a l'historiador Guillem d'Osma, es va col·locar en 1925 en el lateral dret de la porta principal. Es tracta d'una gran placa en relleu, en la qual, a més de figurar l'homenatjat -en retrat pintant de manera excel·lent per Arturo Almar-, també estan representades de manera simbòlica les aportacions d'Osma a l'estudi de la millor ceràmica de Manises de tots els temps: la ceràmica fina goticomudèjar decorada en blau i reflex metàl·lic.

Actualment, les ensenyances de ceràmica, ja amb rang universitari, s'impartixen en un modern edifici situat en l'avinguda Ceramista Alfons Blat, a l'oest de la població.