La Vila de Sagunt (zona antiga: Jueria, plaça Major i Calvari)

Main image

Multimèdia Gallery 

PLAÇA MAJOR
Va ser el centre comercial i cultural de la vida saguntina medieval; de forma rectangular amb porxos, és el lloc on se celebrava tradicionalment el mercat setmanal i encara conserva fustos de columna de la plaça pública romana. En ella es troba l'església de Santa Maria i la porta de l'almodí, on antigament es depositava el blat per a l'abastiment de la població; en ella pot observar-se l'escut quatribarrat de la corona d'Aragó. En els seus voltants es troba el palau municipal i les restes de l'anomenat temple de Diana. De la plaça major partixen els carrers Majors i Cavallers, principals vies urbanes fins al segle XIX.
LA JUERIA
L'accés al recinte urbà de la jueria es realitza a través d'un portal amb arc de mig punt situat en el carrer del Castell, conegut des del segle XV amb el nom de “Portalet de la Jueria” o “Portalet de la Sang” ja que, arran de l'expulsió dels jueus, la sinagoga va ser ocupada per la confraria de la Purísima Sang del nostre Senyor Jesucrist. La topografia urbana actual és pràcticament la mateixa, mantenint en la seua configuració l'esperit i tipisme que li van donar els seus antics habitants. El barri jueu comprenia els carrers d'Antigons, Ramos, Segòvia, Sang Vella- on va estar ubicada la sinagoga- Teatre Romà i Pedro Cartagena.
PORTA DEL CIRC ROMÀ
El Circ Romà es trobava localitzat entre l'actual carrer dels Horts i l'avinguda Sants de la Pedra. Este monument es troba soterrat en la seua major part, sent visible únicament una de les portes d'entrada situada en el carrer dels Horts. Les restes estan formats per carreus de gran tamany i sense argamassa que els unisca. En la seua part superior hi ha una gran basa o pilar i indicis d'un altre que, per mitjà de rematada en arc, donaria monumentalitat a la mateixa. La seua construcció data del segle II.
CALVARI
Construït a mitjan segle XIX en la vessant del muntanya del Castell, en la seua part septentrional, va substituir l'emplaçat en el carrer del Calvari Vell. Bell escenari on al despertar l'alba del dia de Divendres Sant té lloc la representació de la Passió i Mort de Jesucrist.
RESTES FATXADA DEL PALAU DEL DELME
També anomenat de “Pére el del Punyalet”, es troba situat en el carrer Major. Construït en el segle XIII, conserva únicament la fatxada amb murs de cadiratge. En ell va estar presoner Pere IV el del “punyalet”, durant les guerres de la Unió, sent obligat pels saguntins a reconéixer furs i privilegis per a la ciutat que posteriorment a Saragossa va esgarrar amb el seu punyal.
VESTIGIS DEL PONT ROMÀ
Situats en el llit del riu Palancia, enfront del mateix lloc que va ocupar el Circ, perduren dos masclassos i l'arrancada d'un altre al costat de la vora nord que servirien per a sustentar els arcs del pont pel qual travessava el Palancia la Via Augusta.