Festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats

Main image

Multimèdia Gallery 

El segon diumenge de maig València celebra la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de la ciutat. Hi ha una gran devoció per esta Mare de Déu a qui els valencians anomenen afectuosament la Geperudeta, en al·lusió a la posició lleugerament encorbada que adopta.

La imatge que actualment s'utilitza en la processó data de 1945, la va realitzar Carmelo Vicent i se la coneix popularment per la Pelegrina. La vespra de la festa, el dissabte a la nit, té lloc un concert a la plaça de la Mare de Déu a càrrec de la Banda Municipal de València. A continuació hi ha un castell de focs artificials en l'antic llit del riu Túria. Després d'este té lloc la Dansa, fragment de dansa popular autòctona i la Nit d'Albaes, nit de cançons típiques de la regió. Sobre les cinc de la matinada se celebra la Missa Descoberta.

El diumenge a les huit del matí, en un altar que s'instal·la davant de la basílica de la Mare de Déu i la fatxada de la qual s'adorna amb un tapís de flors, té lloc la Missa d'Infants. A les 10.30 hores es procedix al Trasllat en què la imatge Pelegrina és portada pels seguidors des de la basílica a la catedral per la porta dels Ferros. Este acte és molt famós i la Mare de Déu, entre visques i floretes, és portada en volandes, passant dels uns als altres, fins que, d'esquena, entra en la catedral. Al migdia hi ha una mascletà i a la vesprada se celebra una processó en què la Mare de Déu és passejada pels carrers del centre històric que es presenten inundades de milers de pètals de flors.

A la plaça de la Reina s'instal·la en esta data un mercat típic d'objectes de ceràmica i fang, conegut com l'Escuraeta.

Més informació

Horari

Segundo domingo de mayo

Data d'inici

10/05/2020

Data finalització

10/05/2020