Història de la festa de Magdalena

L'origen de les festes és el trasllat de la ciutat des del tossal de la Magdalena fins a la plana litoral en 1251. Amb la Cavalcada del Pregó, una desfilada de caràcter mitològic, històric i popular, comencen els festejos. I ja iniciats, un dels actes més emotius i més antics és la romeria a l'ermita de la Magdalena, que se celebra el tercer diumenge de Quaresma. A este peregrinatge acudixen gran nombre de castellonencs portant l'alta canya rematada amb una cinta de seda verda, cosa per la qual es denomina la Romeria de les Canyes.

Les Gaiates, un esclat de llum sense foc ni fum, omplin de resplendor la nit de Castelló. Després de la Tornà de la Romeria, que té lloc a la vesprada, la jornada culmina amb la desfilada de les Gaiates, carrosses com a templets, il·luminades, que recorden els fanals utilitzats pels primitius castellonencs quan van descendir de la muntanya per a establir-se en la Plana. 

Un dels moments més espectaculars és quan les Gaiates de les 19 comissions festeres, juntament amb la de l'Ajuntament, formen una serp de llum que il·lumina la nit de Castelló de la Plana. El dilluns, en el Passeig Ribalta, té lloc l'Encesa de totes les Gaiates, una a una, en presència de la Reina de les Festes, integrant-se en un espectacle de llum que inunda este bulevard. Igualment, un dels actes més destacats per la seua emotivitat, antiguitat i vistositat, és l'Ofrena de Flors a la Mare de Déu del Lledó, patrona de la ciutat, que se celebra el segon dissabte de les festes de la Magdalena.

Imatges