Recorre, recepta a recepta, un territori amb tantes cuines com paisatges. Prepara una escapada plena de sabor i descobreix els secrets millor guardats de la nostra gastronomia. Vine a menjar-te la Comunitat Valenciana!

Les receptes de la Comunitat Valenciana van molt més enllà de les tradicionals paella i fideuà, probablement dos dels nostres plats més internacionals. El nostre territori toca la mar Mediterrània i també s'eleva en grans muntanyes a l'interior, així que les receptes típiques de la Comunitat Valenciana recullen influències molt variades. És realment difícil recollir-les totes! Però volem mostrar-te algunes de les més representatives. Anota-les en el teu llibre de receptes!

Receptes de la Comunitat Valenciana

Comencem el nostre recorregut amb receptes de diferents arrossos, i ho fem amb dos clàssics, l’arròs al forn i l’arròs amb crosta, dos plats saborosos elaborats amb embotits molt representatius de la comarca de la Costera i de la província d'Alacant, respectivament. A l'Horta Nord són molts els municipis, com Meliana, que celebren festes hivernals amb calders d’arròs amb fesols i naps, que es diferencia dels anteriors perquè és un arròs que conserva part del caldo i s'ha de menjar sí o sí amb cullera, com l'arròs amb bledes, que està molt estés en tot el territori, especialment en època de Quaresma.

Les variants poden ser tan locals com la paella d’aladroc i espinacs de Benidorm, les combinacions són infinites! I per descomptat, Dénia és una destinació a tindre en compte si vols provar arrossos mariners deliciosos, no en va ha sigut nomenada Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO. No podem oblidar l’arròs a banda, tan alacantí o els arrossos caldosos amb conill, o fins i tot amb herbes silvestres, una variant que pots provar a Millars, entre d’altres.

Però l’arròs no ho és tot! Des de l’Alcoià ens arriben la borreta i la pericana, i de la Safor ens quedarem, per exemple, amb les coques de dacsa. Si viatgem cap a l'interior, haurem d'esmentar els gaspatxos d'Enguera, les olles de blat alacantines o el tombet de corder de les Useres, a la comarca de l'Alcalatén. Sense oblidar la reconfortant sopa morellana!

El Palmar, al costat de l’Albufera de València, és el lloc perfecte per a tastar un all i pebre d’anguiles, i els guisats amb nyora són una cosa habitual a Guardamar del Segura. Insistim que és molt difícil no deixar-se grans receptes, perquè la varietat és immensa!

Receptes dolces de la Comunitat Valenciana

Moltes de les receptes de dolços i postres de la Comunitat Valenciana tenen clara influència de la gastronomia musulmana, així que és fàcil trobar receptes que es fan amb ametla ratllada, carabassa o ratlladura de llima. A les cases valencianes, encara es fan tota classe de coques i tortades d’ametla com la d'Alcoi, o es preparen per a l'època de Setmana Santa panquemaos i mones.

La llista seria tan saborosa com interminable! Vine a gaudir i conéixer aquestes receptes, et sorprendrà la qualitat dels productes i la tradició que atresoren, ja que saben adaptar-se en cada regió a la disponibilitat d'ingredients de temporada i proximitat, i també saben convertir-se en el centre d'una festa. Acosta't a descobrir i assaborir les receptes de la Comunitat Valenciana!

QUÈ MENJAR EN LA COMUNITAT VALENCIANA: PRODUCTES I RECEPTES