ART RUPESTRE

L'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica s'estén des d'Andalusia a Catalunya, però les representacions més significatives es troben en la Comunitat Valenciana.

En muntanyes i barrancs, en racons difícilment accessibles, l'interior de la Comunitat Valenciana acull pintures rupestres amb més de 300 exemples, impressionants representacions d'escenes de caça, de pasturatge o de recol·lecció de mel. 

Les figures són perfils simples, farcides de pigment i contornejades en les quals predominen els colors roig i negre i, en menor mesura, blanc i groc. Els traços delicats i fins es van realitzar amb plomes d'ocell i elements vegetals. L'Art Rupestre és naturalista i narratiu. Les seues escenes constitueixen les primeres narracions de la Prehistòria europea i proporcionen informació molt rellevant de la caça, en grup o individual; el parany i rastreig d'animals ferits; de la recol·lecció i també de les primeres evidències d'enfrontaments bèl·lics, de combats i execucions, així com d'escenes de la vida quotidiana que proporcionen informació sobre roba i adorns personals que marquen les diferències socials des de la Prehistòria. 

En el municipi de Tírig, a la província de Castelló, s'ha fundat un museu dedicat a aquestes representacions artístiques, l'antiguitat de les quals oscil·la entre els 4000 i els 7000 anys. A l'interior de la província de València hi ha almenys altres 16 abrics d'importància singular de les quals la Cova de l'Aranya, a Bicorb, és la de major rellevància.

Viatjar per la Comunitat Valenciana et permet conéixer el Paleolític i les pintures rupestres que enriqueixen el nostre llegat històric i cultural. Et convidem a apreciar la més antiga manifestació artística que la UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat en 1998.

Inspira't

image
Van ser llocs de recolliment i misticisme per a l’home antic. Les coves es van convertir en habitacles, santuaris i escenaris de rituals amb xamans durant la prehistòria; són posseïdores d’un coneixement ancestral que encara palpita de les parets milers d’anys després.
image
La primera manifestació artística de la humanitat té un dels seus millors exponents en terres llevantines. En concret, la província de Castelló alberga un conjunt de coves i parets amb pintures rupestres que es remunten fins a 7.000 anys abans de Crist. Abrics tan fascinants com la Valltorta formen part de l'anomenat arc rupestre llevantí, catalogat com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
image
L'interior de la província d'Alacant guarda riqueses de gran valor. El 1963, a la localitat alacantina de Villena, es van trobar un conjunt de peces d'or de l'Edat de Bronze. Aquestes troballes són una de les més importants d'Europa, només superades per les Tombes Reials de Micenes a Grècia.
image
Sabies que la Comunitat Valenciana té autèntiques meravelles que són Patrimoni de la Humanitat? En aquesta entrada, recopilem les set representacions artístiques, culturals i tradicionals valencianes que es troben en la prestigiosa llista de la UNESCO.

Notícies