Blogs en video

L'art rupestre a la Comunitat Valenciana és un record abundant i ben conservat de les antigues cultures que han habitat el nostre territori. Prepara una escapada per a descobrir-les!

L’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani a la Península Ibèrica, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és un tresor artístic, una manifestació plàstica que ha viatjat a través dels segles fins als nostres dies, conservat en llocs abrigats convertits en autèntics museus a l'aire lliure. Descobreix aquesta riquesa patrimonial del nostre territori i prepara escapades culturals en plena naturalesa!


¿Què és l’art rupestre?

L'art rupestre de la Comunitat Valenciana és un conjunt de pintures, gravats i dibuixos realitzats generalment a les parets de grutes, coves o abrics rocosos per societats prehistòriques post paleolítiques. Trobem des de traços geomètrics o esquemàtics fins a obres figuratives on reconeixem persones, animals i escenes quotidianes, com la recol·lecció de la mel.

L’art rupestre a la Comunitat Valenciana 

A la Comunitat Valenciana, l’art rupestre compta amb prop de 600 troballes, de les quals 351 estan protegides per la UNESCO, i es concentren sobretot a les zones dels Ports i l'Alt Maestrat a Castelló, al massís del Caroig a la província de València i a Alacant a les Valls de la Marina i la zona d'Alcoi.

Si busquem pintures rupestres a Castellón, Tírig és el lloc perfecte per a gaudir d'aquesta manifestació artística d'una altra època, gràcies a la genial labor de difusió i protecció que fa el seu Museu de la Valltorta

Des d'aquesta institució podràs fer rutes de diferent dificultat per a visitar in situ les troballes de la Cova de Cavalls, del Mas d’en Josep o, en altres localitats però gestionades per aquest mateix museu, les de Coves de Vinromà, Albocàsser o Ares del Maestrat. I has d'incloure en la teua ruta les pintures de Morella la Vella!

A la província de València, l’art rupestre té mostres molt interessants a l’Ecomuseu de Bicorp, des d’on visitar la magnífica Cova de l’Aranya i el Barranc Moreno com a complement a una ruta senderista pel seu magnífic entorn natural, escarpat i abrupte. 

L’art rupestre a Alacant ens porta a Alcoi, on podem emprendre una ruta per la seua Via Verda en direcció al jaciment que es troba als voltants del xicotet nucli poblacional de la Sarga, en un paisatge geològicament molt interessant. Finalment, el nostre recorregut per l'Art Rupestre de l’Arc Mediterrani que podem trobar a la Comunitat Valenciana ens portarà al Pla de Petracos, a Castell de Castells, un autèntic santuari del Neolític que et portarà de viatge en el temps.

Si vols saber més sobre aquest patrimoni tan especial, pots, a més, visitar el Museu de Belles Arts de Castelló, el Museu de Prehistòria de València o el MARQ a Alacant. Prepara't per a viatjar!

Inspira't

Et contem quines són les pintures rupestres més importants de la Comunitat Valenciana a través d'un recorregut amb el qual podràs visitar, d'abric en abric i de cova en cova, l'art dels nostres primers pobladors.

Notícies