ART RUPESTRE

L'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, declarat Patrimoni de la Humanitat, ofereix en la Comunitat Valenciana les seues representacions més significatives.

En muntanyes i barrancs, en racons difícilment accessibles, l'interior de la Comunitat Valenciana acull més de 600 llocs amb pintures rupestres, dels quals un total de 351 van ser inclosos en la declaració de la Unesco. L'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica inclou diferents manifestacions artístiques, des de les representacions naturalistes de l'art paleolític i art llevantí, a les representacions de caràcter més abstracte de l'art macroesquemàtic i esquemàtic, tot això en abrics i coves com a principals suports.

Si t'interessa aquesta manifestació artística, dirigeix-te als centres d'interpretació per a informar-te sobre visites guiades, i així gaudir de l'art rupestre de manera plena, combinant-lo amb agradables rutes per la muntanya, ja que la ubicació dels abrics sol coincidir amb senders de xicotet recorregut i terrenys abruptes.

De nord a sud de la Comunitat Valenciana podem destacar tres nuclis importants de concentració de pintures rupestres: els Ports i Alt Maestrat a Castelló, el Massís del Caroig a València, i les Valls de la Marina i Alcoi a Alacant.

Museu de la Valltorta (Tírig); l'únic museu dedicat exclusivament a l'art rupestre en la Comunitat Valenciana i situat a l'entorn del barranc de la Valltorta, des d'on es pot visitar els conjunts de la Valltorta –Gasulla i molts altres de les comarques del nord de Castelló.

Morella la Vella (Morella, Castelló): lloc molt rellevant per al coneixement de l'art rupestre del Neolític mitjà i final, amb visites a dos conjunts de pintures rupestres.

Ecomuseo de Bicorp (Bicorp, València), des d'aquest museu parteixen rutes a la magnífica Cova de l'Aranya i al Barranc Moreno, a més d'altres abrics.

Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo i Moltóen Alcoi, des d'allí podrem visitar l'interessant conjunt de la Sarga, a Alcoi.

- El Centro de Interpretación de Arte rupestre de Castells de Castells, al costat del conjunt del Pla de Petracos (Vall d'Ebo).

A més, pots ampliar el coneixement d'aquests recursos culturals, als museus com el MARQ d'Alacant, el Museu de Prehistòriade València o el Museu de Bellas Artes de Castelló.

Visita'ns!

Inspira't

image
Van ser llocs de recolliment i misticisme per a l’home antic. Les coves es van convertir en habitacles, santuaris i escenaris de rituals amb xamans durant la prehistòria; són posseïdores d’un coneixement ancestral que encara palpita de les parets milers d’anys després.
image
La primera manifestació artística de la humanitat té un dels seus millors exponents en terres llevantines. En concret, la província de Castelló alberga un conjunt de coves i parets amb pintures rupestres que es remunten fins a 7.000 anys abans de Crist. Abrics tan fascinants com la Valltorta formen part de l'anomenat arc rupestre llevantí, catalogat com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
image
L'interior de la província d'Alacant guarda riqueses de gran valor. El 1963, a la localitat alacantina de Villena, es van trobar un conjunt de peces d'or de l'Edat de Bronze. Aquestes troballes són una de les més importants d'Europa, només superades per les Tombes Reials de Micenes a Grècia.
image
Sabies que la Comunitat Valenciana té autèntiques meravelles que són Patrimoni de la Humanitat? En aquesta entrada, recopilem les set representacions artístiques, culturals i tradicionals valencianes que es troben en la prestigiosa llista de la UNESCO.

Notícies