Denominació d’origen

En aprofundir en les bases d’aquesta cuina, crida l’atenció la singularitat del rebost de què es proveeix. Productes de gran qualitat, protegits o no amb denominacions d’origen o indicacions geogràfiques específiques, que constitueixen un patrimoni de primera línia. Repertori d’aliments naturals de producció restringida que es vinculen a racons concrets del territori, i en l’obtenció dels quals té una incidència determinant la mà de l’home que els extrau del mar o els cultiva en la terra. Aliments de rang artesà, fruit de la pesca litoral o d’una agricultura sostenible respectuosa amb el medi ambient, que en un gran nombre de casos es troben vinculats als topònims i les referències geogràfiques de cada lloc de procedència.

Heus ací per ratificar-ho les carxofes de Benicarló, el raïm embutxacat del Vinalopó, les nespres de Callosa, les cireres de la muntanya d’Alacant, l’oli d’oliva de la serra d’Espadà, les nyores de Guardamar, les trufes negres del Maestrat, la mel de la Marina Alta, les gambes de Dénia, els eriçons de la costa alacantina, els llagostins de Vinaròs, els dàtils d’Elx, el formatge de la Nucia, i les taronges i llimes de tantes hortes, que configuren un breu apunt del selecte repertori de productes típics de la regió valenciana.

Això sense parlar d’aqueixos aliments d’elaboració industrial, com ara els torrons de Xixona i el xocolate de la Vila Joiosa, que tanta transcendència tenen en la gastronomia valenciana i espanyola, als quals se sumen els de caràcter assilvestrat -caça de pèl, ànecs (collverds) d’albuferes i marjals, pollastres de corral, caragols (vaquetes)-, imprescindibles en tants plats de la terra. Just ara, a l’inici del segle XXI, quan el fenomen de la globalització i l’allau de primeres matèries foranes comença a plantejar seriosos problemes d’identitat a les cuines regionals europees, posseir un tresor gastronòmic semblant constitueix un luxe de valor incalculable. 

Imatges
Mercado Valencia