La Vila Joiosa celebra a finals del mes de juliol les seues festes de Moros i Cristians en honor a Santa Marta, declarades Festa d'Interés Turístic Internacional. 

Els orígens de la festa es troben en el miracle que va tindre lloc al juliol de l'any 1538, quan el pirata barbaresc Zallé Arraix va intentar invadir la població i una impressionant tempestat va descarregar sobre la comarca desbordant el riu Amadòrio i destruint la flota sarraïna, que es trobava en la seua desembocadura. Prodigi que es va atribuir a Santa Marta, fet pel qual se la va anomenar patrona de la població.

Un segle més tard, quan la regió patia una gran sequera, va tindre lloc l'anomenat Miracle de les Llàgrimes de Santa Marta. El 8 de maig de 1653, mentre se celebrava una missa, la imatge de la santa va començar a vessar llàgrimes justament en el moment en què Felip IV firmava un document autoritzant la construcció del pantà de Relleu. En 1753, amb motiu del centenari del miracle, les autoritats municipals van acordar la celebració de diversos festejos. Fou així com van nàixer les festes de Moros i Cristians de la Vila Joiosa.

L'Entrada Oficial de les Bandes de Música el primer dia de festa, les espectaculars desfilades, cristiana i mora, així com les Ambaixades, la Reconquesta del Castell, la solemne Processó de Santa Marta o el castell de focs artificials piromusical que es dispara des de la platja Centre, són alguns dels actes més destacats de la festa.

No obstant això, l'acte més espectacular és el Desembarcament Moro, que té lloc a la matinada del dia 28 de juliol. Consistix en un combat naval entre les embarcacions mores i cristianes, després del qual els moros es tiren a l'aigua i naden fins a arribar a la vora per a conquistar el castell, mentre s'escolta la música i els incessants tirs dels trabucs.  

Imatges
Desembarco de Moros y Cristianos de la Vila Joiosa