El turisme sostenible guanya terreny a València
Publicat el 05/10/2020
Descobreix els avantatges de practicar i promoure el turisme sostenible. Et contem quina és l'estratègia de sostenibilitat de la ciutat de València.
Els apassionats per viatjar, per descobrir nous destins i per endinsar-se en diferents cultures saben la importància de cuidar cadascun dels llocs que visiten i la necessitat de mantindre el respecte pel mitjà que ens envolta. Aquesta és l'única manera de poder continuar vivint i sentint experiències extraordinàries.
D'aquesta necessitat, naix un tipus de turisme basat en la sostenibilitat i en el respecte per part de tots els actors: el turisme sostenible. La pròpia Organització Mundial del Turisme (OMT) descriu el turisme sostenible com “una via cap a la gestió de tots els recursos de manera que puguen satisfer les necessitats econòmiques, socials i estètiques, respectant al mateix temps la integritat cultural, els processos ecològics essencials, la diversitat biològica i els sistemes que sostenen la vida”.
Aquesta mateixa organització va calcular que, en 2018, més de 1.300 milions de persones van viatjar pel món i que, per a 2030, es preveu que en siguen 1.800 milions. Aquest fet provoca un gran impacte a tot el món, sobretot en els nuclis de població més visitats.
Per això, es fa evident que el turisme sostenible és l'únic que ens pot conduir al desenvolupament sostenible i, a més, contribuir i afavorir els seus tres pilars fonamentals: l'econòmic, el social i l'ambiental. D'aquesta manera, es garanteix la protecció i la conservació dels ecosistemes i dels medis naturals.
La Comunitat Valenciana és una de les comunitats pioneres a afavorir i fer costat al turisme sostenible. En concret, la ciutat de València compta amb plans estratègics amb els quals contribueix al desenvolupament de diferents projectes nacionals i internacionals. Així mateix, la sostenibilitat es converteix en la clau de l’estratègia turística a València.
Com s'aplica el turisme sostenible a la ciutat de València
València sempre ha sigut una ciutat interessada a desenvolupar accions per a mantindre un nivell de turisme òptim sense perdre de vista la sostenibilitat. Per això, organitza, per exemple, rutes turístiques específiques, que tenen com a objectiu conscienciar sobre l'emergència climàtica o explicar conceptes com l'economia circular o l'aposta pel comerç local. Un exemple idoni és la Ruta de la Seda, emmarcada en un programa especial de la UNESCO per a promoure el turisme sostenible i conservar el patrimoni de la històrica ruta.
Una altra de les iniciatives que s'ha estés ràpidament per la ciutat de València és l'ús de bicicletes o patinets elèctrics per a visitar i recórrer la ciutat de manera còmoda, ràpida i, sobretot, sostenible. Per a això, s'han creat vies i rutes específiques per a tot aquell que decidisca endinsar-se en València sobre rodes i sense motor.
Per tot això i per a continuar afavorint la sostenibilitat d'un món ple de contrastos, de bellesa i de vida, València se suma a cadascuna de les iniciatives promogudes des de la Unió Europea o des del govern central, oferint i promovent, així, el millor dels seus costums, de les seues tradicions i de la seua gents. Una ciutat oberta a tot i a tots. Una ciutat sostenible i generosa amb el turista.