El Poblat Ibèric Emmurallat de La Seña a Villar del Arzobispo, València, és un valuós jaciment arqueològic que ha estat vinculat a activitats agrícoles. Vine a visitar-lo!

El Poblado Ibérico Amurallado de La Seña, Poblat Ibèric Emmurallat de La Seña a Villar del Arzobispo, és un destacat jaciment arqueològic que ressalta per ser l'únic en pla. Amb dos nivells ibèrics, La Seña 1 (525-450/425 a. C.) i La Seña 2 (425-150 a. C.), ocupant la mateixa superfície i delimitats per un recinte emmurallat, evidencia una economia centrada en l'explotació agropecuària de l'entorn. La Seña 1 va ser abandonada en el segle V a. C., sense indicis de destrucció violenta, i la seua reestructuració es relaciona amb el canvi en el model d'hàbitat de la regió, influenciat pel paper jerarquitzat de la ciutat d'Edeta.

El jaciment ha revelat departaments en La Seña 1 i cases a La Seña 2, a més d'una almàssera en l'últim nivell. Les excavacions, a càrrec del Servei d'Investigació Prehistòrica de València, van començar en 1985 i han contribuït significativament al coneixement de la cultura i societat ibèrica a la zona. El Poblat Ibèric de La Seña és un Bé d'Interés Cultural (BIC), protegit pel seu valor històric i patrimonial. El Poblat Ibèric de La Seña ha sigut un lloc dedicat a activitats agrícoles des de temps antics. Això s'evidencia tant en l'existència del jaciment com en el propi nom del lloc, "aceña," que prové de l'àrab-hispànic "assánya" i suggereix la possibilitat d'una sénia hidràulica a la zona. Aquests indicis històrics agreguen un valor significatiu al jaciment i ressalten la seua importància com a patrimoni arqueològic. Un espai digne de visita a la comarca dels Serrans.