Construcció de planta circular que es troba en el Carrascar, a 780 m. d'altitud. Té una profunditat de 7 m., un diàmetre de 12,3 m. i una capacitat de 830 metres cúbics. En la nevera s'emmagatzemava la neu de l'hivern per a posteriorment comercialitzar el gel. El gel s'emprava en la conservació d'aliments i per a usos terapèutics, entre altres. El treball de «nevater» va estar en actiu entre els segles XVI i XX, període conegut com a Xicoteta Edat de Gel.


La “Casa de la Neu” o nevera de Parcent es troba situada a la cara nord de la Serra del Carrascar de Parcent a uns 780 m, d'altitud i flanquejada per cims i penyes que fan que aquesta zona siga molt ombrívola i freda. Aquesta nevera es de planta circular i l'elevació del terreny s'ha aconseguit mitjançant la construcció d'un mur de pedres i mamposteria, i amb un aterrament en la part nord del depòsit. En un nivell inferior al de la nevera, es disposen antics bancals construïts en graderies. L'estat de conservació es mitjà, donat que no conserva la part superior però on han quedat alguns contraforts que abrasarien la construcció per reduir l'empenta de la coberta. La paret interior es manté casi en la seua totalitat i el fons apareix ple de pedres i terra. La data de construcció es del s.XVIII com podem observar en algunes cartes entre el comte de Parcent i el delegat Micó, referents a la construcción d'aquesta fàbrica de gel.

Parcent, 24 d'Octubre de 1755: Carta de Micó al comte de Parcent.

“Exmo. Sr: Los maestros albañil y cantero bajaron del monte con el hallazgo de piedra para los arcos a corta distancia del pozo y a la parte superior de este, aunque su calidad hará algo costoso el picarla, y se ha dexado por supuesto, que los arcos, por el todo se formarán de piedra picada siendo del agrado de V.E.”

“me parece podrá V.E. resolver lo que fuere de su agrado teniendo presente para sacar el lucro del coste de la obra, que en el pozo cabrán lo menos 3.000 cargas de nieve , que su menor precio suele ser de 10 reales moneda corriente...”

Valencia, 29 d'Octubre de 1755: Carta del comte de Parcent a Micó.

“...He visto la planta, perfil y coste del pozo de la nieve y casita contigua sobre cuyo asunto avisaré a Vmd en otra ocasión pues al presente no puedo determinar.”