Galeria Multimèdia

Com cada nit de Nadal, l'Alcora sona al ritme de la seua Albà, la tradició més antiga del nostre poble documentada des del segle XVII. Un element clau de la identitat i cultura alcorina declarada com a Bé Immaterial de Rellevància Local.
Més informació
Data d'inici

24/12/2024

Data finalització

25/12/2024

L’Albà se celebra la Nit de Nadal, després de la Missa del Gall, en l’Església Parroquial.

És, sens dubte, l’element definitori per excel·lència del folklore alcorí més pur, un dels actes més representatius i estimats, un fenomen cultural de primer ordre que, per la seua rotació anual, sol passar un tant desapercebut per a molts, mentres que, per a altres, és una joia etnològica d’incalculable valor.

Es tracta d’una peça musical mescla de jota aragonesa i albà valenciana, l’origen de la qual pareix remuntar-se almenys al segle XVII. Les estrofes estan formades per versos octosíl·labs, de rima consonant, organitzats en distintes parts (peu, quarteta, cos i trobo).

La composició instrumental està formada per corda de rondalla (guitarres, guitarrons, bandúrries, cítares, contrabaix i violins). En percussió, cal destacar la pandereta, les castanyoles i el triangle. Actuen també dos clarinets, alt i baix. L’intèrpret és un solista o “cantador” que es renova cada any, a qui acompanya un nombrós cor, generalment de cantadors veterans.

L’Albà es canta la Nit de Nadal per a celebrar el naixement de Jesús. A continuació, la comitiva es trasllada al domicili de l’alcalde per a interpretar una altra Albà, de carácter satíric.

# Disponibilitat
Tot l’any
Tipus agenda

Navidad

Música

Agenda cultural

CARACTERÍSTIQUES