Castell d'Orpesa

Main image

Multimèdia Gallery 

Visitar el Castell d'Orpesa és viure la història en primera persona, des del poder dels musulmans en la zona fins al Cid o el Rei Jaume I.

Orpesa és un xicotet poble a la vora del Mediterrani, situat a la província de Castelló. Visitar el seu centre històric és descobrir part del patrimoni històric i cultural d'aquesta destinació. Passejar pels seus carrers et portarà fins a les restes del Castell, restes d'una antiga fortalesa musulmana.

El Castell d'Orpesa s'assenta sobre l'alt del barri antic de la vila, un enclavament estratègic des d'on es pot contemplar la immensitat de la mar i la terra. Només has de situar-te en la part més alta per a gaudir d'una gran visió panoràmica de la zona.

A més, es poden veure els camps de tarongers que hi ha entre Marina D’Or i Orpesa, la capella de la Verge de la Paciència, els enormes blocs de cases en els penya-segats de la costa, les platges i les muntanyes pròximes.

Pel que respecta a la seua arquitectura, originalment, la planta d'aquest castell era poligonal regular, amb sis torres obertes en ventall, i una potent torre major de planta trapezoidal. En l'actualitat, tan sols queda l'estructura musulmana de la muralla amb les seues quatre torres.

Les ruïnes que podem contemplar durant la nostra visita al castell són el resultat d'un pla de recuperació i excavacions arqueològiques d'Orpesa, amb el qual s'ha desenterrat part de l'estructura primària d'origen musulmà i s'ha descobert que, en la zona, ja hi va haver assentaments des de l'edat de bronze. Amb les excavacions arqueològiques s'han recuperat algunes estances del castell i, en alguns llocs, es pot veure el sòl original.

El Castell d'Orpesa amaga molta història entre les seues ruïnes. Va ser el Cid qui li va arrabassar la fortalesa musulmana al rei Alhagib en 1090 i, des d'aleshores, va passar a control cristià i va ser molt important estratègicament a causa de la seua ubicació. Més tard, el Castell va estar sota el poder de Jaume I (1233).

Gaudir d'Orpesa és gaudir de les seues platges, les seues muntanyes i de tota la història i cultura que envolten el seu barri antic.

Més informació

Horari

Lunes 10:00 a 14:00h. De martes a sábado de 10:00 a 14:00 y de 16:00 a 18:00h. Verano: consultar. Entrada gratuita.