Setmana Santa d'Alzira

Main image

Multimèdia Gallery 

Amb l’arribada de la primavera, nit i dia s’igualen. La llum continua, amb una lenta progressió, guanyant terreny i la terra ja mostra els seus primers fruits. És temps de tributs per la vinguda del bon oratge i de conjurs perquè continue sent-nos propici. La Pasqua marca, amb les romeries i les eixides al camp, l’estació més colorista de l’any.

Les notícies més antigues de celebracions de Setmana Santa a Alzira a càrrec de confraries apareixen documentades en l’arxiu municipal des de 1539, i es referixen a la Confraria de la Preciosíssima Sang de Jesucrist, o de la Soledat.

El conjunt dels confrares alzirencs, més de set mil, s’agrupen en díhuit germandats i confraries, amb vint-i-cinc passos processionals que mantenen una estètica majorment uniforme i de postguerra. El pas de la Santa Creu representa Alzira per mitjà de la Junta de Germandats i Confraries i dels clavaris majors de la ciutat. En l’actualitat, la dimensió de les celebracions transcendix més enllà de la ciutat, com ho testimonia el reconeixement que va suposar en 1988 la declaració de festa d’interés turístic nacional. El pregó, la Nit de les Miradetes, els trasllats i viacrucis, o l’exposició dels passos en els dossers (adorns de les imatges de la Passió que desborden art i imaginació i els antecedents de la qual es remunten al segle xvii) són alguns dels actes que es poden destacar de la Setmana Santa.

Una altra característica són les processons generals, que reunixen a tots els confrares: la de Rams; la del Silenci; i la del Sant Enterrament, en què vint-i-quatre dels passos que hi ha representen cronològicament la Passió, la qual l’admiren més de quaranta mil persones, als quals els penitents obsequien amb caramels i confits. A més, es pot fruir de la Tamborada, en què joves i majors donen so a la festa amb el toc de tambors i timbals. Ha sigut declarada bé d’interés cultural immaterial.

Com a recomanació, no toca perdre’s els dossers, la Tamborada i la processó del Sant Enterrament.

Per a més informació: http://www.semanasanta-alzira.com/

Més informació

Data d'inici

09/04/2020

Data finalització

13/04/2020

Tipus d'interès

Interés turístic nacional