Multimèdia Gallery 

Declarat "Paratge Natural Municipal" per Acord del Consell de la Generalitat del 4 de març de 2005, amb una superfície de 837,81 hectàrees, es troba als termes municipals de Pinet i Llutxent.

El Surar constitueix la sureda més meridional de les de la Comunitat Valenciana. Està constituït per una sèrie de bosquets oberts que són les restes de boscos antics més estesos i presenta la peculiaritat que, a diferència dels que s’ubiquen més al nord del nostre territori, aquest habita sobre sòls evolucionats a partir de substrats calcaris.

L’alzina surera és una espècie pròpia de sòls silicis, i l’únic motiu que pot explicar la seua presència ací és l’intens rentatge dels sòls a causa de l’alta pluviometria que registra la zona. Això provoca la descarbonatació i acidificació que han fet possible que s'hi desenvolupe. La vegetació que l’acompanya també el diferencia respecte del que podem trobar en altres suredes valencianes, així es troben absents espècies silicícoles, com ara el bruc arbori i altres, i apareixen, en canvi, altres espècies pròpies de carrascars, com ara el matapoll, el coscoll, el romer, etc. Presenta una rica fauna característica de les zones de matoll mediterrani.

El Surar està inclòs en la Proposta de Llocs d'Interés Comunitari (LIC) i també inclou les microreserves de flora anomenades Pla de la Junquera i els Miradors.

A tot aquest indubtable interés científic cal afegir un indubtable atractiu turístic puix que el paratge se situa en l'àmbit de la serra de Marxuquera, a la capçalera d'una sèrie de barrancs confluents en el riu Pinet i ofereix boniques panoràmiques de muntanyes elevades i profunds barrancs. Una visita molt recomanable als aficionats a l'excursionisme i als amants de la natura.

Més informació
TIPUS

Paratges