Galeria Multimèdia

Cada dijous al migdia, València és testimoni d'una tradició ancestral de gran importància i molt respectada. Acosta't a viure la història en primera persona aprenent com funciona aquest particular tribunal.

El Tribunal de les Aigües de la Vega de València és la institució de justícia més antiga d'Europa, i les seues normes i tradicions s'han transmés pel costum de segle en segle fins a arribar a hui, on segueix en plena vigència i ha sigut inscrit per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Et recomanem arribar relativament prompte enfront de la porta gòtica dels Apòstols de la Catedral de València, on se celebra cada dijous a les 12.00 hores aquest tribunal, ja que assistiràs a una mostra històrica totalment viva. No has d'oblidar que no es tracta d'una representació, sinó d'una sessió real d'un tribunal en tota regla,

Abillat amb les vestimentes típiques dels llauradors de la zona de l'horta al voltant de València, un representant de cadascuna de les séquies principals o ""síndic" acudeix a la cita perquè qualsevol que tinga una queixa o denúncia sobre l'ús de les aigües la manifeste, per a decidir en tribunal quina serà la solució més justa. Tot això es fa a través d'una sèrie d'actes i d'unes certes garanties d'imparcialitat, com l'abstenció del síndic de la séquia on existisca la discòrdia o la proposta de resolució per part de síndics de la riba oposada del riu Túria.

Es tracta d'una cita ineludible de gran valor etnològic i d'una autèntica mostra viva de dret sostingut per la tradició, que es va transmetre de manera oral des de l'època musulmana i que es va començar a recollir per escrit en el segle XVIII. Reserva un temps del dijous a València per a presenciar aquesta tradició tan viva!