Galeria Multimèdia

Com cada any tradicionalment a Onil en el mes de novembre, se celebra la Festivitat del nostre Senyor Robat, on es commemoren, successos succeïts en la matinada del 4 al 5 de novembre de 1824 a Onil, quan va ser robada la Sagrada Forma Consagrada i objectes per al Culte per Nicolás Bernabeu.

Nicolás Bernabeu, natural de Tibi, que en la seua infància havia sigut escolà a Onil i que segurament s'havia amagat en l'església després de la missa, va robar el viril d'or que contenia en el seu interior la sagrada forma junt amb altres objectes de valor. Quan va arribar a la pròxima localitat de Tibi, la va amagar a corre-cuita, en el paratge de la "Volta Blanca". Posteriorment i pensant-se que aquell no era un bon lloc, el va amagar en " La Pedrera", també al terme municipal de Tibi. Llavors, quan va creure que estava ben amagat, va anar a Alacant a vendre diverses peces. Allí en la plateria d'Amérigo, el comerciant es va adonar que li volien vendre una peça robada de l'església d'Onil. Nicolás Bernabeu va anar detingut i el van tancar en el calabós del Palau Fortalesa a Onil. Després de la busca incessant i incansable de la Sagrada Forma per part dels veïns d'Onil per poblacions de la contornada, per fi el 28 de novembre de 1824, Teresa Carbonell, veïna de Tibi, troba la Sagrada Forma en el paratge conegut com "La Pedrera" de Tibi. El 29 de novembre de 1824 torna la Sagrada Forma a la Vila d'Onil, on és rebuda amb grans festejos per tots els seus veïns. Més de cent anys després el 28 de novembre de 1943, D. Guillermo Hijarrubia, delegat del Sr. Arquebisbe de València, autentifica la Sagrada Forma que roman incorrupta. I així continua romanent fins als nostres dies com Sagrada Forma Incorrupta, el "nostre Senyor Robat" d'Onil.

A l'Església Parroquial Santiago Apòstol d'Onil es poden contemplar, en horari de culte, les vidrieres beneïdes, que il-lustren els esdeveniments de la troballa de la Sagrada Forma Incorrupta, el "nostre Senyor Robat" d'Onil, i actualment es complixen 182 anys de la troballa. El programa es completa amb una romeria (entre Ibi, Castalla i Onil que enguany aconseguix la 7a edició), activitats culturals, com a concerts, teatre, exposicions i mostres folklòriques.
Més informació
Horari

Día 25 de noviembre de 2018, Peregrinación Tibi-Castalla-Onil
día 28 de noviembre, festividad del Nostre Senyor Robat

Data d'inici

25/11/2023

Data finalització

28/11/2023