FESTES DE MOROS I CRISTIANS EN HONOR A LA MARE DE DÉU DE LA SALUT

Main image

Multimèdia Gallery 

Estes festes patronals tenen lloc a la població des del s. XVIII i generació darrere generació han arribat als nostres dies. S'inicien cada 22 d'abril, amb la calor de les fogueres en tots els carrers, xulles torrades en les seues brases i els coets denominats borratxos, es fonen en una nit, preludi d'una infinitat d'actes festers; destacant, el 23 d'abril, Dia de la Mare de Déu de la Salut, patrona d'Onil, esperada per tota la població que guarneix els seus carrers amb una intensa devoció i el sentir més pur. Tota esta emoció per a rebre-la, rendir-li homenatge, realitzar la processó de benvinguda i la corresponent ofrena floral en el seu honor, commemorant la seua intercessió miraculosa davant la pesta que assotava el municipi en 1648.

Tot seguit, es dóna pas als següents dies de finals d'abril, on les danses populars a la plaça Major, del 24 al 27 d'abril, l'aparició en les danses dels Mucarasses, uns divertits personatges centenaris carnavalescs que omplin d'algaravia els carrers de la població, les celebracions nocturnes de les Retretes, correfocs i el Bou de foc, la divertida Nit de l'Olleta, els castells de focs artificials conflueixen com un esclat d'amistat, goig, alegria i diversió al servei del gaudi de festers, colivencs i visitants. El 28 d'abril, DIA DE L'ENTRADA, la festa se'ns mostra amb la seua màxima esplendor, les hosts cristianes i mores desfilen amb les seues millors gales com una explosió de colorit, música, festa i una mostra de vestits concebuts i confeccionats en la seua majoria per les gents d'Onil. Cristians, Biscaïns i Estudiants (en el bàndol cristià) Moros, Marrocs i Moros Artistes (en el bàndol moro) són les comparses que en estos dies d'abril ens ofereixen el treball, l'alegria, la il·lusió i el seu saber fer fester per a plasmar-ho en les nostres festes i contagiar-ho al visitant en general.

Els següents dies 29, 30 d'abril i 1 de maig, les dianes, missa de les filaes, guerrilles de tirs d'arcabusseria, tradicional Ballà de les Banderes…desfilades i el sarau rodegen a l'acte, digne de contemplar, de l'AMBAIXADA, amb un dels texts primitius més antics del llevant espanyol, on es representa, mitjançant el parlament de l'ambaixador moro i del cristià la disputa del Castell-fortalesa i el senyoriu de la vila d'Onil en estos dies.

Finalment l'1 de maig, la Solemne Processó de Comiat de la patrona amb trasllat de tornada a la seua ermita junt amb l'espectacular Castell de Focs Artificials donen el colofó final a les Festes de Moros i Cristians d'Onil en honor a la Mare de Déu de la Salut.

Onil, vos saluda i vos espera amb els braços oberts, amb la festa i el caràcter afable de les seues gents per a acollir-vos i invitar-vos a gaudir de les nostres festes patronals en les mes d'abril.

Més informació

Data d'inici

22/04/2020

Data finalització

01/05/2020

Tipus d'interès

Interés turístic provincial