Descobreix un jaciment arqueològic a la província de Castelló que ens transporta al segle VII abans de Crist.

Montán és un municipi d'interior de la província de Castelló pròxim al riu Millars, amb un bonic paratge natural al seu voltant en el qual practicar esports de muntanya com l'escalada, el ciclisme i el senderisme. A més, guarda unes restes arqueològiques de gran valor.

El jaciment a la Muntanya Calvari de Montán ha tret a la llum les restes d'un poblat de l'Edat de Ferro. Els experts daten les restes en el segle VII a.C; les excavacions han aconseguit desxifrar un poblat amb un carrer central, una muralla i la porta principal que donava accés al poble. S'especula que podia haver sigut una zona de distribució del comerç a l'interior de Castelló. El jaciment també reflecteix que els fenicis van deixar la seua petjada a Montán i van habitar el territori.

L'estructura del poblat està definida i es distingeixen les cases a la part superior del vessant i els magatzems a la part intermèdia. Hi ha una part d'aquest jaciment que ja és visitable i s'ha dissenyat una ruta senyalitzada per a accedir-hi de manera segura, amb panells informatius que ens aporten context i informació d'interés. També s'ha definit una senda que puja des de la part alta de Montán, per a gaudir d'una ruta circular que comença i acaba a la Plaça de l'Ajuntament. Aprofita l'ocasió i acosta't a Montán a descobrir el seu patrimoni històric.