Ermita de Santa Paula

Main image

Multimèdia Gallery 

L'ermita de Santa Paula de Dénia és un testimoniatge excepcional. S'assentisca sobre les ruïnes d'una alqueria o *rafal andalusina tardà i s'alça com a part d'un complex edifici o monestir.


És un edifici de planta rectangular, *uninave, amb tres trams separats per dos arcs diafragma lleugerament apuntats. De capçalera plana amb arcs diafragma construïts amb carreus de pedra arenisca local que arranquen des del paviment i des de contraforts interiors. En els treballs de documentació previs a la restauració, es va trobar un portal d'accés obert en el mur septentrional, en el primer tram, sens dubte, pertanyent al moment fundacional de l'edifici. En l'actualitat s'accedeix per l'oest. Aquest accés lateral, tindria alguna relació amb la circulació i connexió amb el complex edifici del monestir, que hauria de comptar amb altres dependències al nord de la nau de l'ermita. La seua coberta de dos vessants, se sustentaria en jàsseres entre arcs i sobre *modillones o cans de pedra.


Dos documents de 1404 acrediten el motiu de la fundació de Santa Paula, que denominen “*esglesia” o “*monestir”, així com la seua construcció, amb Caterina Bas com a protagonista i fundadora, l'ermita de la qual es va alçar gràcies els seus esforços. Originalment va ser un monestir femení fundat per l'ermitana. Com a Ermita gaudia de bones rendes i d'un clergue beneficiat.


La seua festa se celebra cada 26 de gener, en l'Ermita, dedicant-li cants i processons a la santa. També podem comprar fruita seca i dolços típics de la zona.

Més informació

Horari