Vallibona
Vallibona
Vallibona
castellon

Blogs en video


En la part alta de Castelló i enclavat a la comarca de Els Ports, es troba Vallibona, un poble que desprén encant medieval i posseeix una bellesa incomparable. Els seus carrers estrets i laberíntics et recordaran a les d'un poblat musulmà, i així ho confirmen els seus orígens.

Què veure a Vallibona

Popularment es creu que significa “vall bona”, per la seua disposició i localització, però també pot interpretar-se com a vall dels ivons. Els ivons són xicotets llacs de muntanya d'origen glacial, i aquesta destinació compta amb diverses llacunes i tolls al seu pas. A més, es troba envoltada pel riu Cérvol.

El seu barri antic desperta interés, ja que presumeix d'un gran interés cultural. Passejant pels seus carrers trobaràs un edifici que despunta entre la resta, el campanar mudèjar. Es tracta d'una de les tres torres de defensa amb les quals comptava la població. 

L'ajuntament, per la seua part, és considerat d'interés arquitectònic i, en els seus baixos, acull l'antiga presó medieval. Encara que es conserven els forrellats de les portes de les tres cel·les, la presó ha sigut restaurada i actualment alberga el Museu del Carbó. I és que la fabricació del carbó vegetal va ser, fins a època recent, fonamental en l'economia de Vallibona.

A Vallibona també hi ha espai per al culte religiós. Trobem diversos temples religiosos, com l'església de l'Assumpció, declarada Bé d'Interés Cultural, amb un interior barroc; l'ermita de Santa Àgueda, d'estil romànic i situada en la serra, i l'ermita de Santo Domingo. La joia amb un encant especial que s'amaga entre els carrers és el porxe de l'església, una espècie de túnel que connecta les dues entrades al recinte eclesiàstic amb un sostre de fusta.

Vallibona posseeix un atractiu natural del qual no podem oblidar-nos. Situada en els límits del Parc Natural de la Tinença de Benifassà, compta amb diverses rutes senderistes per a descobrir la seua riquesa paisatgística. Però això no és tot, la Microrreserva Cresta de Turmell se situa entre els termes de Vallibona i Xert i, en ella, podem trobar penyals i pedregars calcaris, pinedes negrals i carrascars subhumits.

Visitar Vallibona és fer un viatge al passat medieval i reviure el dia a dia dels seus habitants. La seua singularitat ha contribuït a sobreviure als temps moderns en els quals vivim. Et convidem a endinsar-te en els seus carrers i descobrir tot el seu encant.

Oficinas de turismo:

Troba

Nom
Tipus
Cases rurals
Albergs turístics
Hotels
Espais naturals
Oficines de Turisme
Zones d'interior