No tots els dies es descobreix una joia històrica i arquitectònica com el Reial Monestir de Sant Jeroni de Cotalba. Estàs preparat per a un viatge a través dels segles i la tradició?

 

 

Des del segle XIV fins als nostres dies, Alfauir amaga una joia arquitectònica i històrica que et convidem a descobrir, el Reial Monestir de Sant Jeroni de Cotalba. 

Les visites a Alfauir tenen una parada imprescindible, el Monestir de Sant Jeroni de Cotalba. Situat en un emplaçament natural de gran bellesa, aquest magnífic edifici i els seus jardins sumen diversos segles d'història i estan declarats Béns d'Interés Cultural des de 1994. 

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba és una part inconfusible del paisatge d’Alfauir des de la perspectiva única que li aporta estar situat sobre el Tossalet de Cotalba. En l'actualitat està obert al públic de manera que constitueix un punt molt interessant a visitar.

Parlem d'una de les construccions destinades a la vida monàstica més rellevants de la Comunitat Valenciana que ens portarà en un autèntic viatge en el temps, ja que el conjunt part d'una construcció gòtica que, a través dels segles, ha anat creixent, incloent elements d'altres estils arquitectònics com el mudèjar, el gòtic valencià, el renaixentista, el barroc i el neoclàssic.

La fundació d'aquest singular edifici és de 1.388, i per la seua història han passat personatges singulars com Pere March, pare del poeta valencià Ausiàs March, o el propi Joanot Martorell, un altre nom rellevant de les lletres valencianes. Fins i tot es diu que el mateix Sant Vicent Ferrer podria haver predicat des d'aquest Monestir.

Els que no podien faltar en la història del Monestir de Sant Jeroni de Cotalba són els Borja, que van ampliar les seues instal·lacions on temps després un pintor valencià d'excepció, fray Nicolás Borrás que va ser deixeble de Juan de Juanes, va decidir ingressar i continuar enriquint el bell edifici amb el seu treball, del qual hui es conserva part en el Museu de Belles arts de València.

Una de les moltes sorpreses que alberga el monestir són les restes d'una alqueria o antic poblat morisc i, destacant per la seua grandària, l'aqüeducte gòtic de 5.800 metres de longitud que unia el conjunt arquitectònic amb la font de Batlamala. Els claustres del Monestir de Sant Jeroni de Cotalba són un altre important reclam juntament amb els seus preciosos jardins romàntics.

Per a planejar la vostra pròxima visita a aquest enclavament amb tant a veure, et recordem que el millor és contactar amb el propi monestir. Fins i tot pots apuntar-te a alguna de les seues rutes culturals i de senderisme, que et transportaran a altres temps i et faran gaudir i conéixer millor la naturalesa que l’envolta. Així mateix, mantín-te al tant del seu cicle de concerts, que pots combinar amb una visita guiada i un esplèndid sopar sense eixir de tan evocador entorn: et permetran conéixer els seus bells patis, la torre gòtica, el claustre mudèjar i l'antiga església, sense deixar-nos l'almàssera amb el fresc del Pare Borrás o la sitja, dues construccions destinades a la subsistència del monestir, i el refectori, entre molts altres punts d'interés. Descobreix aquest impressionant monestir i planeja una visita plena de cultura i història!

Real Monasterio de Sant Jeroni de Cotalba

  • Autovía Gandía-L’Ollería (CV-60) Salida 35, 46725 Alfauir
  • 619 524 093
  • info@cotalba.es

Alfauir, a la comarca valenciana de La Safor, és un municipi enclavat en la serra de Vernissa inclòs dins de la Ruta dels Monestirs de València perfecte per a gaudir una de les seues moltes receptes d'arrossos després d'haver passejat i visitat la seua església, castell i torre: el converteixes en la teua pròxima destinació?

Imatges 
monestir de sant jeroni de cotalba,


, centre cultural sant jeroni de cotalba, claustre del monestir de sant jeroni de cotalba,
monasterio