La Mata de Morella: Descobreix Què Veure

La Mata de Morella

Main image
Destinacions compromeses amb la qualitat

A més de 820 metres d'altitud i envoltat pels rius Cantavieja i La Cuba, ens trobem amb un bell poble d'interior: benvinguts a la Mata de Morella! Aquesta xicoteta destinació de menys de 200 habitants està situada a la província de Castelló, a 20 quilòmetres d'un dels nostres pobles més bonics, Morella. L'agricultura i la ramaderia són, des de l'Edat mitjana i fins als nostres dies, les seues fonts de manteniment i la seua manera de vida. Te’n vens a descobrir-ho?

Què veure a la Mata de Morella

Quan visitem la Mata de Morella, devem, sens dubte, endinsar-nos en els seus carrers estrets plens d'història per a iniciar un viatge en el temps i imaginar-nos com era la vida en el passat. La primera parada del nostre recorregut serà la nevera, antic lloc d'emmagatzematge de la neu, la qual es mesclava amb palla per a mantindre la temperatura que permetria la seua posterior venda. Actualment, després d'una delicada restauració, acull un museu etnològic sobre l’Espardenya.

Per a imaginar-nos com es relacionaven els habitants de la Mata de Morella, visitarem el forn. Aquest racó sempre ha sigut un lloc de reunió al qual se li han donat diferents usos. En primer lloc, va ser un mercat on se citaven els comerciants que venien llana. Posteriorment, va ser un forn al qual els veïns acudien per a coure el seu pa i, al mateix temps, socialitzar. Actualment, continua sent un punt de trobada, ja que ací es troba un restaurant del poble. 

Sense allunyar-nos massa, ens trobarem amb un gran atractiu de la Mata de Morella, el Palau de l'Ajuntament, declarat Bé d'Interés Cultural. Aquest edifici reflecteix molt bé l'arquitectura civil aragonesa i, en la seua planta baixa, es troba l'antiga presó. Val la pena descobrir-ho per a impregnar-se de la cultura i història de la localitat.

Parlant d'història i cultura, cal destacar que, al llarg dels segles, han passat nombroses famílies de l'alta noblesa pel municipi de la Mata de Morella. Una prova en són els edificis palatins que mantenen viu el seu llegat, com la Casa Cremada, el Palau dels Vallés i la Casa Palau dels Pedro i la Figuera. 

Finalment, també cal esmentar els bells paratges naturals dels quals presumeix aquest xicotet racó de Castelló. Alguns d'ells són Les Calderetes, uns gorgs naturals que ha format el riu al seu pas, i el Toll Negre, un embassament natural la profunditat del qual es desconeix.

Planifica la teua visita a aquest bell poble d'interior i gaudeix d'una experiència única entre naturalesa i història.

Troba

Nom
Tipus
Esdeveniments
Espais naturals
Festes

Inspira't

image
Els senders de Gran Recorregut són camins que pertanyen a la xarxa europea de senders. Estan senyalitzats de manera universal amb marques roges i blanques, tenen una longitud superior a 50 quilòmetres i transcorren per tota classe de sendes, senderes, canyades, camins i pistes. Es tracta de rutes ancestrals recuperades per al gaudi dels usuaris que les recorren.

Publicacions