Galeria Multimèdia

Què veure a Onda? Sens dubte, la Casona del Molí de la Reixa és visita obligada. Una oportunitat per a gaudir del patrimoni local.

El Molí de la Reixa a Onda és un edifici situat als afores de la localitat, hereu de l'època industrial i construït en el segle XVII. S'ha conservat fins als nostres dies i ara ostenta el títol de Monument Històric Artístic (des de 1978) i Bé d'Interés Local (des de 1982).

Aquest antic molí de farina és hui un edifici de tres altures. Compta amb una planta trapezoidal i secunda un dels seus costats a la séquia, així que la seua estructura de murs de càrrega de maçoneria i els arcs de cadirat són perpendiculars a aquest costat.

És un edifici original en la seua època, amb diversos detalls de la construcció que el fan diferent a la resta de molins del mateix període. La força que s'usava per a moure les pedres del molí provenia de la séquia que passava pel costat nord del Molí i s'abocava en una bassa; el conjunt es coneixia com a Font de la Força i, hui dia, eixa séquia continua portant aigua.

A partir de l'any 2010 es va restaurar una gran part de la maquinària de l'antic molí, a més d'adquirir noves peces. Hui dia podem visitar l'edifici, gaudir d'ell i conéixer com funcionaven els molins de fa segles amb tot luxe de detalls. A més, el Molí de la Reixa alberga també l'Oficina de Turisme d'Onda i la Col·lecció Museogràfica Principal de Paleontologia i Mineralogia. No ho penses més i visita aquest casalici amb molt a ensenyar-nos: sempre és un bon moment per a aprendre sobre els antics costums de la nostra societat.